Καθ. Ιωάννης Τσάκνης

profile photo

Ερευνητική Δραστηριότητα



  1. Επιστημονικός Υπεύθυνος στο ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο "Απομόνωση Αντιοξειδωτικών από Αρωματικά Φυτά για Χρήση στη Βιομηχανία Τροφίμων και Καλλυντικών" που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΠΕΑΕΚ II (Αρχιμήδης I – Ενίσχυση Ερευνητικών Ομάδων στα ΤΕΙ). Συμμετέχοντες: (1) ΤΕΙ Αθήνας (Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων & Τμήμα Κοσμητολογίας - Αισθητικής), (2) Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθήνας (Τομέας Φαρμακογνωσίας – Χημείας Φυσικών προϊόντων του Τμήματος Φαρμακευτικής, Εργαστήριο Δερματολογίας της Ιατρικής Σχολής), (3) Ινστιτούτο Βιολογίας του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 51.738 € (2004-2007).
  2. Ερευνητής στο ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο "Μελέτες – Χρήσεις Φυσικών Προϊόντων Ελληνικής Προέλευσης στην Κοσμητολογία - Αισθητική" που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΠΕΑΕΚ II (Αρχιμήδης I – Ενίσχυση Ερευνητικών Ομάδων στα ΤΕΙ). Συμμετέχοντες: (1) ΤΕΙ Αθήνας (Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων & Τμήμα Κοσμητολογίας - Αισθητικής), (2) Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθήνας (Τομέας Φαρμακογνωσίας – Χημείας Φυσικών προϊόντων του Τμήματος Φαρμακευτικής, Εργαστήριο Δερματολογίας της Ιατρικής Σχολής). Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 50.895 € (2004-2007).
  3. Ερευνητής στο ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο "Ανάπτυξη νέας Τεχνολογίας για την Ταχεία Παλαίωση των Κρασιών και των Ποτών" που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΠΕΑΕΚ II (Αρχιμήδης I – Ενίσχυση Ερευνητικών Ομάδων στα ΤΕΙ) και υλοποιείται στο Τμήμα Τεχνολογίας τροφίμων του ΤΕΙ Αθήνας. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 51.202 € (2004-2007).
  4. Ερευνητής στο ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο "Ανάπτυξη νέας Τεχνολογίας για την Ταχεία Αποπίκρυνση της Ελιάς και την Παρασκευή Υψηλής Θρεπτικής αξίας προϊόντων" που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΠΕΑΕΚ II (Αρχιμήδης I – Ενίσχυση Ερευνητικών Ομάδων στα ΤΕΙ) και υλοποιείται στο Τμήμα Τεχνολογίας τροφίμων του ΤΕΙ Αθήνας. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 50.244 € (2004-2007).
  5. Ερευνητής στο ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο "Καινοτόμες Μέθοδοι Παραγωγής Καυσίμου BIODIESEL από Ελληνικά Γεωργικά Προϊόντα" που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΠΕΑΕΚ II (Αρχιμήδης – Ενίσχυση Ερευνητικών Ομάδων στα ΤΕΙ). Συμμετέχοντες: (1) ΤΕΙ Αθήνας (Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων), (2) ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ (Τμήμα Τεχνολόγων Πετρελαίου) και (3) Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Τμήμα Χημείας). Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 52.006 € (2004-2007).
  6. Ερευνητής στο ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο "Μελέτη Παραγόντων που Επηρεάζουν την Παραγωγή Υγιεινών & Ασφαλών Τροφίμων με Προηγμένες Τεχνολογικές Μεθόδους" που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΠΕΑΕΚ II (Αρχιμήδης I – Ενίσχυση Ερευνητικών Ομάδων στα ΤΕΙ). Συμμετέχοντες: (1) ΤΕΙ Αθήνας (Τμήματα: Τεχνολογίας Τροφίμων, Τεχνολογίας Ιατρικών Οργάνων), (2) ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ (Τμήμα Ιατρικής φυσικής – Μορφολειτουργικός Τομέας), (3) Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Ινστιτούτο Βιολογικών ερευνών και Βιοτεχνολογίας – Εργαστήριο ΓΤΟ). Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 50.933 € (2004-2007).
  7. Ερευνητής στο ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο "Βελτιστοποίηση των βιολογικών δράσεων αιθέριων ελαίων Ελληνικών αρωματικών φυτών" που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΠΕΑΕΚ II (Αρχιμήδης II – Ενίσχυση Ερευνητικών Ομάδων στα Τ.Ε.Ι.). Συμμετέχοντες: (1) Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας (Τμήμα Εμπορίας & Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών προϊόντων), (2) Τ.Ε.Ι. Αθήνας (Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων & Τμήμα Κοσμητολογίας - Αισθητικής), (3) Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθήνας (Τομέας Φαρμακογνωσίας – Χημείας Φυσικών προϊόντων του Τμήματος Φαρμακευτικής) (4) Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας (Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας τροφίμων). Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 63.000 € (2005-2006).
  8. Συμμετοχή στο πρόγραμμα με τίτλο "Διεύρυνση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης" στο Τ.Ε.Ι. ΛΑΡΙΣΑΣ για το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. Συγκεκριμένα συμμετείχα στα Πακέτα Εργασίας Π.Ε.5 (Ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού σε θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα και ανάπτυξη εναλλακτικού τρόπου αξιολόγησης), και Π.Ε. 9 (Αξιολόγηση της λειτουργίας του νέου Τμήματος). Διάρκεια έργου 01/07/2005 ως 31/08/2006 & 01/09/2006-31/08/2008.
  9. Επιστημονικός Υπεύθυνος στο ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο "Μελέτη Φυσικών Συστατικών και Βιολογικών Δράσεων Παραδοσιακών Ηδύποτων: Μαστίχα Χίου και Κίτρου Νάξου" που χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα (ΑΘΗΝΑ 2004 - Ενίσχυση Ερευνητικών Ομάδων στο Τ.Ε.Ι. Αθήνας). Συμμετέχοντες: (1) Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας (Τμήμα Εμπορίας & Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών προϊόντων), (2) Τ.Ε.Ι. Αθήνας (Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων & Τμήμα Κοσμητολογίας - Αισθητικής), (3) Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθήνας (Τομέας Φαρμακογνωσίας - Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Τμήματος Φαρμακευτικής). Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 5.000 € (01/02/2005 - 01/02/2007).
  10. Ερευνητής στο πρόγραμμα με τίτλο "Ενθάρρυνση Επιχειρηματικών Δράσεων των Φοιτητών του ΤΕΙ Αθήνας – με κωδικό MIS 86191 της Κατηγορίας Πράξεων 3.1.2.β του ΕΠΕΑΕΚ II". Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 120.000 € (2003-2005).
  11. Επιστημονικός Υπεύθυνος στο πρόγραμμα με τίτλο: Mελέτη της Δράσεως της Μαστίχας Χίου σε διάφορες Παθολογικές Καταστάσεις και Ανάπτυξη Νέων Προϊόντων (Αφέψημα, Αεριούχο Ποτό και Λιπολυτικά Σκευάσματα για το Αδυνάτισμα). Συμμετέχοντες: (1) Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, ΤΕΙ Αθήνας, (2) Τμήμα Αισθητικής- Κοσμητολογίας, ΤΕΙ Αθήνας, (3) Εργαστήριο Βιολογικής Χημείας Ιατρικής Σχολής, Παν. Αθηνών, (4) Νεφρολογικό Τμήμα Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών, (5) Καρδιολογικό Τμήμα Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών, προϋπολογισμού 30.000 € (2004-2005).
  12. Επιστημονικός Υπεύθυνος στο Διακρατικό Ερευνητικό Πρόγραμμα με τίτλο "Development of Moringa Oleifera and Moringa Stenopetala tree to provide valuable products: Coagulant for water/wastewater treatment and vegetable oil". [Contact No: TS3*CT94-0309 DG 12 HSMU). PARTICIPANTS: (1) TEI of Athens (dept. of Food Technology), Athens, Greece, (2) University of Leicester, UK, (3) Federal Research Centre for Nutrition, Karlshruhe, Germany, (4) Kenya Forestry Research Institute, Nairobi, Kenya, προϋπολογισμού 500.000 ECU (1994-1998).
    Αναφορές στο πρόγραμμα αυτό έγιναν από τους Times του Λονδίνου στις 15/9/1995, από τη Γαλλική εφημερίδα "Le Monde" στις 17-18 /9/1995 και από "ΤΟ ΕΘΝΟΣ" στις 20/01/2001.
    Στα πλαίσια του προγράμματος έδωσα διάλεξη στο Πανεπιστήμιο του Nairobi, Κένυα με θέμα "Characterization of Moringa oleifera Variety Mbololo Seed Oil of Kenya".
  13. Επιστημονικός Υπεύθυνος στο πρόγραμμα Leonardo Da Vinci (PISCES-Processing and Inspection of Seafood and Cultured fish to European Standards). Participants: (1) TEI of Athens, (2) Hull University, (3) Research Institute of Fish culture & Hydrobiology – University of south Bohemia, Czech, (4) CzeInspectorate for Health Protection – Netherlands, (5) Mike Dillon Associates Ltd, UK, (6) Greencastle Sea Foods Ltd – Ireland, προϋπολογισμού 50.000 ECU (1999-2000).
  14. Επιστημονικός Υπεύθυνος του ερευνητικού προγράμματος με τίτλο "Τροποποίηση μεθόδου ανίχνευσης της οξείδωσης με HPLC σε φυτικά λάδια", το οποίο χρηματοδοτήθηκε από κονδύλια του Ειδικού Λογαριασμού του ΤΕΙ Αθήνας, προϋπολογισμού 1.500.000 δρχ. (1994-1996).
  15. Επιστημονικός Υπεύθυνος του ερευνητικού προγράμματος "Απομόνωση και ταυτοποίηση φυσικών αντιοξειδωτικών από αρωματικά φυτά", το οποίο χρηματοδοτήθηκε από κονδύλια του Ειδικού Λογαριασμού του ΤΕΙ Αθήνας, προϋπολογισμού 1.500.000 δρχ. (1998-1999).
  16. Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος κατάρτισης στελεχών της βιομηχανίας τροφίμων & ποτών με τίτλο: "Διοίκηση Ολικής Ποιότητας / Διασφάλιση Ποιότητας & Ποιοτικός Έλεγχος", διάρκειας 150 ωρών, που υλοποιήθηκε στο ΤΕΙ Αθήνας και χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης με 4.500.000 δρχ. (1999).
  17. Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος κατάρτισης στελεχών της βιομηχανίας τροφίμων & ποτών με τίτλο: "Υγιεινή & Ασφάλεια Τροφίμων / HACCP Κλάδος τροφίμων & Ποτών", διάρκειας 100 ωρών, που υλοποιήθηκε στο ΤΕΙ Αθήνας και χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης με 3.000.000 δρχ (1999).
  18. Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος κατάρτισης στελεχών της βιομηχανίας τροφίμων & ποτών με τίτλο: "Τυποποίηση και Συσκευασία Ελαιολάδου", διάρκειας 100 ωρών, που υλοποιήθηκε στο ΤΕΙ Αθήνας και χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης με 3.000.000 δρχ. (1999).
  19. Επιστημονικός Υπεύθυνος του Ενδοεπιχειρησιακού Προγράμματος Εκπαίδευσης του προσωπικού της Olympic Catering με τίτλο "Inflight Catering". Το πρόγραμμα αυτό υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Hull University της Αγγλίας και είχε προϋπολογισμό 6.000.000 δρχ.(1999).
  20. Επιστημονικός Υπεύθυνος και Εισηγητής 8 αυτοχρηματοδοτούμενων Εξειδικευμένων Σεμιναρίων (διάρκειας 32 ωρών το καθένα) για στελέχη του κλάδου τροφίμων & ποτών με τίτλο "The Principles and Application of HACCP in the Safe Manufacturing and Processing of Food". Τα σεμινάρια έγιναν σε συνεργασία του ΤΕΙ Αθήνας με το Hull University και οι συμμετέχοντες μετά από εξετάσεις απόκτησαν Certificate στο σύστημα HACCP από το πανεπιστήμιο του Hull (1998 -2003).
  21. Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος RΕΤΕΧ με τίτλο "Ανάπτυξη και εφαρμογή συστήματος HACCP σε προμαγειρευμένο μπιφτέκι" της εταιρείας "Δ. ΤΣΑΟΥΣΙΔΗΣ ΕΠΕ" (κωδικός έργου 10144583). Το πρόγραμμα αυτό χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης, προϋπολογισμού 5.000.000 δρχ (1998-2000).
  22. Ερευνητής στο EU Διακρατικό Ερευνητικό Πρόγραμμα με τίτλο "Qualpoiss project (Healthy Quality of fish)". Partners: ΤΕΙ Αθήνας και Hull University της Aγγλίας, προϋπολογισμού 6.000 ECU (1995-1996).
  23. Ερευνητής στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα AFFILUENCE με τίτλο "Μελέτη και εφαρμογή της φθορισμομετρίας στον προσδιορισμό ενώσεων βιολογικού ενδιαφέροντος" (συνεργασία ΤΕΙ Αθήνας και Βιομηχανίας ΒΙΟΡΥΛ, συνολικού προϋπολογισμού 300 εκ.) (1996-1998).
  24. Ερευνητής στο πρόγραμμα με τίτλο "Natural Antioxidants". A cooperation between TEI of Athens, Den Bosch and Delft Agricultural Colleges, The Netherlands (1996-1998).
  25. Ερευνητής στο πρόγραμμα 'ΣΥΝ' της Γενικής Γραμματείας Έρευνας & Τεχνολογίας με τίτλο "Ανάπτυξη τεχνολογίας για την παραγωγή φυσικής ..2,5- διμεθυλο-4-υδροξυ-3Η- (2H) – φουρανόνης (Fraison) και 2,5- διμεθυλο-4- μεθοξυ- 3Η- (2Η)- φουρανόνης (Mesifuran) από φυσικές πρώτες ύλες", προϋπολογισμού 46.293.000 δρχ. (1998-1999).
  26. Ερευνητής στο πρόγραμμα με τίτλο "Λιπολυτικές ουσίες σε μικρογαλακτώματα: εφαρμογή σε σκευάσματα αδυνατίσματος", που χρηματοδοτήθηκε από τον ειδικό λογαριασμό του ΤΕΙ Αθήνας, με 3.046.000 δρχ. Συμμετέχοντες φορείς: (1) ΤΕΙ Αθήνας, (2) Τομέας Φαρμακευτικής Τεχνολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής του πανεπιστημίου Αθηνών, (3) Ινστιτούτο Βιολογικών Ερευνών & Βιοτεχνολογίας (ΙΒΕΒ) του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (1999-2001).
  27. Ερευνητής στο πρόγραμμα με τίτλο "Ανάπτυξη βιοτεχνολογικής μεθόδου παραγωγής ρουσβεατρόλης", που χρηματοδοτήθηκε από τον ειδικό λογαριασμό του ΤΕΙ Αθήνας, με 2.300.000 δρχ (1999-2001).
  28. Ερευνητής στο πρόγραμμα ΕΠΕΤ II, με τίτλο: Ελληνικές Παραδοσιακές Σαλάτες. Συμμετέχοντες: (1) ΤΕΙ Αθήνας, (2) Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, (3) Olympus Foods S.A., προϋπολογισμού 70.000.000 δρχ (2000-2001).
  29. Επιστημονικός Υπεύθυνος σε 64 προγράμματα που χρηματοδοτήθηκαν από διάφορες βιομηχανίες τροφίμων και ποτών.
  30. Συμμετοχή σε προγράμματα Επαγγελματικής Κατάρτισης, καθώς και συνεργασίες με διάφορους Επιστημονικούς φορείς σε θέματα Επιστήμης Τροφίμων και υποστήριξης Μελετών ΗΑCCP, GMP, GLP,GRT, ISO κλπ.


Άλλες Δραστηριότητες



2009: Εκπρόσωπος της Σχολής Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής στο Επιστημονικό Συμβούλιο της Εθνικής Τεχνολογικής Πλατφόρμας στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Τεχνολογικής Πλατφόρμας "Food For Life".

2008: Αξιολογητής και Πιστοποιητής στο υποέργο με τίτλο "ΑΚΜΩΝ-107 Ανάπτυξη εργαστηριακών ερευνητικών υποδομών για την παροχή εξειδικευμένων επιστημονικών υπηρεσιών στους τομείς ελέγχου τροφίμων και της διαχείρισης περιβάλλοντος" που αφορούσε το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (Γ΄ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ 2000-2006, Ε.Π. ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΜΕΤΡΟ 4.2, ΔΡΑΣΗ 4.4.2, ΕΡΓΟ ΑΚΜΩΝ)

Το βιογραφικό σε ψηφιακή μορφή είναι διαθέσιμο εδώ

Δραστηριότητες

Συνδέσεις

  • TEI of Athens