Review of the book

“FINE ART APPLICATIONS - Art Production with Parallel Expressive Media” published in “δε|κατα” magazine

 

Κρητική του περιοδικού δε|κατα (Τεύχος 70 - Καλοκαίρι 2022):


Χάρης Α. Πρέσσας, Εικαστικές Εφαρμογές. Δημιουργώντας με Παράλληλα Εκφραστικά Μέσα, Εκδόσεις Ίων, σελ. 178.

Η Ποίηση συναντάει την ζωγραφική, την γλυπτική, την καλλιτεχνική φωτογραφία. Εικόνα και ήχος απλώνονται στον χωροχρόνο σαν κρουστικό κύμα που ζωοποιεί αναζωογονώντας τα κουρασμένα ανακλαστικά του θεατή, που συνδημιουργός μεν, ουραγός δε, ου δύναται πλέον πρωτοπορείν ακολουθώντας αλλότρια βήματα. Έτσι λοιπόν, σε αυτό το χρηστικό εγχειρίδιο δίδονται οδηγίες προς αποκαλωδιωμένους που αναζητούν την έκπληξη στην παγίωση της στιγμής.

Στο Πρώτο Μέρος «Με όχημα την φωτογραφία εικαστικές φωτογραφικές προσεγγίσεις». Στο Δεύτερο Μέρος «Με όχημα την ύλη κομβικές συναρμογές ύλης και χειρονομίας». 

Εδώ μπαίνει και το παραστατικό στοιχείο, ο γλωσσικός και παραγλωσσικός κώδικας. Η γλώσσα του σώματος, όπως συχνά αποκαλείται, είναι κάτι περισσότερο από στάσεις και μιμητισμούς. Είναι «χειρονομίες» με όλη την αρχαία έννοια της λέξης: «δια της χειρός νέμω, μοιράζω». Δια της χειρός ποιώ και δια του Λόγου εκφράζω το ανείπωτο, εκείνο που ο εικαστικός καλλιτέχνης έχει το προνόμιο να αναπαραστά χωρίς ενδεχομένως να το κατανοεί πλήρως, χωρίς να το γνωρίζει.

Για φοιτητές, ποιητές, σπουδαστές, εραστές της Τέχνης, αναζητητές της δίκαιης εκτόνωσης μιας οργής συλλογικής μέσα από το Ωραίο και το Αρμονικό, που συνηχεί βαθιά στα κύτταρά μας με αυτό που λέγαμε κάποτε «θείον» και το θάψαμε τώρα κάτω από τόνους τοξικών αποβλήτων.

Μεγάλος εικαστικός δημιουργός και «ολικός-αναγεννησιακός καλλιτέχνης» του καιρού μας, Κοσμήτορας στη Σχολή Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και Δάσκαλος ζωής, ήθος ποιών, ιχνευτής ψυχής, Συλλογικής και Πανανθρώπινης. Σπανίως εκπλήσσομαι, ως διπλωματούχος μηχανολόγος μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (1985) από τεχνικά εγχειρίδια και πανεπιστημιακά συγγράμματα, γιατί συνήθως δεν συνδυάζουν αξιοσημείωτες λογοτεχνικές αρετές παρέχοντας ταυτόχρονα ένδειξη πρόσβασης στο μη Επιστητό. Εδώ λοιπόν η ευτυχής συνύπαρξη επιστήμονα, καλλιτέχνη και λογοτέχνη οδηγεί σε ευοίωνες προοπτικές μιας καινούριας Αναγέννησης στα πλαίσια της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης, αξιοποιώντας την τεχνική ευφυία που εξασφαλίζει η Ρομποτική και τις απείρως υψηλότερες ταχύτητες μετάδοσης πληροφοριών κι επεξεργασίας δεδομένων που υπόσχονται οι κβαντικοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές του άμεσου μέλλοντος. Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, ακαδημαϊκοί ερευνητές, ακάματοι μελετητές των πολιτισμικών φαινομένων και ανήσυχοι δημιουργοί σαν τον Χάρη Πρέσσα είναι τιμή για το Ελληνικό Πανεπιστήμιο.