ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ευαγγελίας Εμμ. Πρωτόπαπα

en

 
Protopapa 

 

 

1978-1979              Διορίσθηκε ωρομίσθια στο ΚΑΤΕΕ Αθηνών ως ΕΤΠ

1983                        Πτυχίο Αισθητικής ΚΑΤΕΕ Αθηνών

1983-1985              Μετεκπαιδεύτηκε στο Ενδοκρινολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου «Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός»

1985-1986              Συνεργασία με το Ενδοκρινολογικό Τμήμα του ΝΕΕΣ ως σύμβουλος σε προβλήματα παχυσαρκίας και υπερτρίχωσης

1986                        Σύμφωνα με τον Νόμο 1404 κατέλαβε προσωποπαγή θέση ως Καθηγήτρια Εφαρμογών στο ΤΕΙ Αθηνών της ΣΕΥΠ

1990                        Έλαβε το Πτυχίο της Φαρμακευτικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

1991                        Αναγορεύτηκε Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με τίτλο του Διδακτορικού: «Φαρμακολογική δράση πρωτεολυτικών ενζύμων στον θύλακο της τρίχας»

1992                        Εκλέχτηκε Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Αισθητικής του ΤΕΙ Αθηνών

1992-1995              Υπεύθυνη ομάδας μαθημάτων Τμήματος Αισθητικής

1993                        Λήψη αδείας εξασκήσεως επαγγέλματος φαρμακοποιού

1992-94 & 95-96   Αναπληρώτρια Προϊσταμένη του Τμήματος Αισθητικής

1996-1997              Ερευνητική δραστηριότητα στο Τμήμα Φαρμακευτικής, Τομέα Φαρμακευτικής Τεχνολογίας. Επίβλεψη Μεταπτυ­χιακού Σπουδαστού Βίκτωρα Παπαγιαννοπούλου, με θέμα: «Φιναστερίδη και θεραπευτικές της ιδιότητες σε ανδρογενή αλωπεκία, υπερτρίχωση και όγκους προστάτη».

1997-2000              Προϊσταμένη Τμήματος Αισθητικής ΤΕΙ Αθηνών

1998-2004              Εκλέχτηκε Μέλος της Επιτροπής Ερευνών του ΤΕΙ Αθηνών

1998                        Εκλέχτηκε Μέλος της Επιτροπής Ερευνών του ΤΕΙ Αθηνών

1999                        Εξελίχτηκε σε Καθηγήτρια με την Υπουργική Απόφαση της 12.11.1999/ΦΕΚ 196/1.12.99.

2000                        Επανεκλέχτηκε Προϊσταμένη του Τμήματος Αισθητικής

2001                        Αναπληρώτρια Καθηγήτρια σε προσωποπαγή θέση με την διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ΦΕΚ 14/5.7.2001.

2001                        Επανεκλέχτηκε Μέλος της Επιτροπής Ερευνών του ΤΕΙ Αθήνας

2001-2002              Διορίστηκε Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του ΊΈΙ Αθήνας

2000                        Εκλέχτηκε Καθηγήτρια σε τακτική θέση στο Τμήμα Αισθητικής και Κοσμητολογίας

2002-2003              Διορίστηκε Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του ΤΕΙ Αθήνας

2002                        Εντάχθηκε στο Μητρώο Εκπαιδευτικών ΣΕΚ/ΕΚΕΠΕΣ με Αρ. Μητρώου 401890.

2003-2010              Εκλέχτηκε Διευθύντρια της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του ΤΕΙ Αθήνας.

2006                        Επανεκλέχτηκε Διευθύντρια της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του ΤΕΙ Αθήνας.

2007                        Εκλέχτηκε Μέλος της Επιτροπής Ερευνών του ΤΕΙ Αθηνών.

2008-2010                Πρόσκληση ΣΕΚΑΠ, Κύπρος.

2010                          Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.

                                  Επανεκλέχθηκε στην Επιτροπή Ερευνών του Τ.Ε.Ι. Αθηνών.

                                  Διορίστηκε υπεύθυνος Τομέα του Τμήματος Αισθητικής και  Κοσμητολογίας.

                                  Αναπληρώτρια Προϊσταμένη του τμήματος Αισθητικής και Κοσμητολογίας.

 

Ξένες γλώσσες

1. Γερμανική (Zeugnis του Goethe-Institut)

2. Αγγλική (Lower του Marlome College)

 

Επαγγελματική εμπειρία

Από 22.9.1978 έως 1.8.1982 και από 27.9.1991 έως 1.9.1995 εργάστηκε επαγγελματικά ως Αισθητικός σε ιδιόκτητο Ινστιτούτο, στο οποίο και εκτέλεσε μέρος των ερευνητικών δραστηριοτήτων της.

1998-1999:    Επιστημονική Υπεύθυνη επ' αμοιβή για το ΤΕΙ Αθήνας στο ερευνητικό πρόγραμμα ΠΑΒΕ του Υπουργείου Ανάπτυξης με τίτλο «Νέα Τεχνολογία Διαδερμικής Χορήγησης Φαρμακευτικών Ουσιών. Εφαρ-μογή Μικρογαλακτωμάτων και Οργανογελών (συγχρηματοδότηση ΓΓΕΤ και εταιρείας FARMATEN).

 

Διδακτικό έργο

Δίδαξε αυτοτελώς ή σε συνεργασία στο Τμήμα Αισθητικής της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας στο ΧΕΙ Αθήνας από το 1979 μέχρι σήμερα. Τα αντικείμενα που ασχολήθηκε είναι: Αισθητική προσώπου, αισθητική σώματος, ριζική αποτρίχωση., σεμινάριο και δεοντολογία. Για την διδασκαλία των παραπάνω μαθημάτων συνέγραψε αντίστοιχα βοηθήματα.

Στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος «Υγεία, Ιατρικά Επαγγέλματα» του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, δίδαξε το μάθημα «Φαρμακολογία και Τοξικολογία» (σύνολο διδακτικών ωρών: 50).

Στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος της Κλινικής Πλαστικής Επανορθωτικής Χειρουργικής του 6ου Νοσοκομείου ΙΚΑ (ακαδημαϊκό έτος 1991-1992, 1995-1996 και 1996-1997) δίδαξε το μάθημα «Αισθητική προσώπου-σώματος» και «Μόνιμη Αποτρίχωση».

Στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος της Κλινικής Πλαστικής Επανορθωτικής Χειρουργικής του 6ου Νοσοκομείου ΙΚΑ (ακαδημαϊκό έτος 1997-1998 και 1998-1999) δίδαξε το μάθημα «Συνήθεις Αισθητικές Θεραπείες» και «Μόνιμη Αποτρίχωση».

2002: Στα πλαίσια του προγράμματος SOCRATES (HIGHER EDUCATION-ERASMUS) έδωσε διάλεξη κατόπιν προσκλήσεως στο Τμήμα Μοριακής Παρασιτολογίας του Πανεπιστημίου Dusseldorf με θέμα «Skin biology: action of proteolytic enzymes on the hair follicle».

Διδάσκει στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην «Διαχείριση Περιβαλλοντικών Θεμάτων με Επιπτώσεις στην Υγεία», το μάθημα «Έκθεση Ουσιών στο Δέρμα και Απορρόφησή τους» (2005).

Στα πλαίσια συνεργασίας SOCRATES / ERASMUS στο Πανεπιστήμιο DUSSELDORF, στο Τμήμα Βιολογίας έδωσε τρία Σεμινάρια που αφορούν: Μοριακή Παρασιτολογία και Βιολογία του Δέρματος, 24-26 Ιουνίου 2004.

Στα πλαίσια συνεργασίας SOCRATES / ERASMUS στο Πανεπιστήμιο DUSSELDORF, στο Τμήμα Βιολογίας έδωσε δύο Σεμινάρια που αφορούν την Αναγέννηση και Απόπτωση των Κυττάρων, 5-10 Ιανουαρίου 2007.

 

Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα

Είναι επιστημονικά υπεύθυνη του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών: «Διαχείριση Περιβαλλοντικών Θεμάτων με Επιπτώσεις στην Υγεία» (2004). Το μεταπτυχιακό αυτό πρόγραμμα έχει δημιουργηθεί από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε σύμπραξη με τη Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του ΤΕΙ Αθήνας (Τμήμα Αισθητικής και Κοσμητολογίας) και σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Επίσης, διδάσκει σε αυτό το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα το μάθημα «Έκθεση ουσιών στο Δέρμα και απορρόφησή τους».

Είναι στη Συντονιστική Επιτροπή του Μ.Π.Σ. Έρευνας στη γυναικεία αναπαραγωγή  όπου και διδάσκει το μάθημα «Φυσιοπαθολογία και Θεραπευτική διαταραχών τριχοφυΐας».

 

Ερευνητικό έργο

Οι ερευνητικές δραστηριότητες οργανώθηκαν στις ακόλουθες κατευθύνσεις:

1.    Στα πλαίσια του προγράμματος χρηματοδότησης από τον ΕΟΦ με αριθ.απόφασης 0-509 ημερ. 17.5.1991 μελετήθηκε η επίδραση τριών πρωτεολυτικών ενζύμων στο δέρμα ινδικού χοιριδίου και ιδιαίτερα στον θύλακα της τρίχας. Οι μελέτες έδειξαν ιστοπαθολογικές αλλοιώσεις του θύλακα και της επιδερμίδας και οδήγησαν στην αξιοποίηση των πρωτεολυτικών αυτών ενζύμων για την αποτρίχωση.      

Τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών δημοσιεύτηκαν σε δύο πλήρεις εργασίες καθώς και σε ανακοινώσεις σε διάφορα διεθνή και εθνικά συνέδρια. Επιπλέον., η έρευνα αυτή οδήγησε στην εισαγωγή αποτριχωτικού σκευάσματος, για το οποίο χορηγήθηκε Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας από τον ΟΒΙ (αρ. 1001480) καθώς και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (αρ. 0622069).

2.    Στα πλαίσια του προγράμματος «Υπερτρίχωση, ακμή, παχυσαρκία και οι επιδράσεις στον ψυχισμό του ατόμου» που εγκρίθηκε από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (πρ. 17/21.7.92) έγινε σχετική έρευνα σε διάφορα σχολεία της Αττικής με αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Προεκτάσεις στην Παιδεία» με τίτλο «Ψυχολογικές επιπτώσεις ακμής, παχυσαρκίας και αποτρίχωσης σε εφήβους» και ανακοινώθηκαν σε Εθνικά συνέδρια.

3.    Εκτελέσθηκε πρόγραμμα που χρηματοδοτήθηκε από το ΤΕΙ Αθήνας (αρ. 403/4.3.94) με τίτλο «Ανάλυση του υποδοχέα των ανδρογόνων σε άτομα που πάσχουν από πολυκυστικές ωοθήκες και ιδιοπαθή υπερτρίχωση».

4.    Εκτελέσθηκε πρόγραμμα μελέτης δράσης της φιναστερίδης στον προστάτη πειραματόζωων σε συνεργασία με τον Τομέα Φαρμακευτικής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και την Δερματολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σχετική μεταπτυχιακή εργασία -Δίπλωμα Ειδίκευσης «Καλλυντικά-Κοσμητολογία», με τίτλο «Φαρμακολογική δράση της φιναστερίδης και θεραπευτικές της ιδιότητες σε ανδρογενή αλωπεκία, υπερτρίχωση και όγκους προστάτη» επιβλέφθηκε από την Ε.Ε. Πρωτόπαπα.

5.    Πρόγραμμα μελέτης δράσης πρωτεολυτικών ενζύμων στον θύλακα τριχών διαγονιδιακών ποντικιών, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εφηρμοσμένης Ιολογίας του Αντικαρκινικού Κέντρου Χαϊδελβέργης και του Ινστιτούτου Βιολογικών Ερευνών και Βιοτεχνολογίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Τα αποτελέσματα έχουν ανακοινωθεί σε Διεθνή και Εθνικά Συνέδρια και σε δημοσιεύσεις.

6.    Εκτελέστηκε ερευνητικό πρόγραμμα για την αξιοποίηση μικρογαλακτωμάτων λεκιθίνης στην Κοσμητολογία με το Ινστιτούτο Βιολογικών Ερευνών του ΕΙΕ και την Φαρμακευτική Εταιρεία Farmathen.

7.    Εκτελέστηκε το πρόγραμμα ΠΑΒΕ - Νέα Τεχνολογία Διαδερμικής χορήγησης φαρμακευτικών ουσιών - 1998 σε συνεργασία με ΕΙΕ και Farmathen.

8.    Χρηματοδότηση από την Επιτροπή Ερευνών του ΤΕΙ του Προγράμματος «Λιπολυτικές ουσίες σε μικρογαλακτώματα: Εφαρμογή σε σκευάσματα αδυνατίσματος», 1999.

9.    Χρηματοδότηση από την Επιτροπή Ερευνών του ΤΕΙ του Προγράμματος «Επιδημιολογική διερεύνηση παραμέτρων ενημέρωσης-γνώσης ομάδων του ελληνικού πληθυσμού, σε σχέση με τον κίνδυνο που συνεπάγεται η υπεριώδης ακτινοβολία, για την ανάπτυξη δερματικού καρκίνου-μελανώματος».

10. Εκτελέστηκε το Πρόγραμμα «Υποστήριξη Ερευνητικών Μονάδων για την προτυποποίηση και αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων - Δραστηριότητες προετοιμασίας της επένδυσης» Κωδ. ΟΙΠΡΑΞΕ 18 (συμμετοχή ως αμειβόμενο μέλος της ερευνητικής ομάδας).

11. Επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος «Μελέτες - Χρήσεις Φυσικών Προϊόντων Ελληνικής Προέλευσης στην Κοσμητολογία - Αισθητική» (2004 έως σήμερα), χρηματοδοτούμενο από ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ (Αρχιμήδης Ι. Ενίσχυση ερευνητικών ομάδων στο ΤΕΙ). Συμμετέχοντες: (1) Τ.Ε.Ι. Αθήνας (Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων & Τμήμα Κοσμητολογίας - Αισθητικής), (2) Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθήνας (Τομέας Φαρμακογνωσίας - Χημείας Φυσικών προϊόντων του Τμήματος Φαρμακευτικής, Εργαστήριο Δερματολογίας της Ιατρικής Σχολής).

12. Συμμετέχει ως ερευνήτρια στο πρόγραμμα «Απομόνωση Αντιοξειδωτικών από Αρωματικά Φυτά για χρήση στη βιομηχανία Τροφίμων και Καλλυντικών (2004 έως σήμερα), χρηματοδοτούμενο από ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ (Αρχιμήδης Ι. Ενίσχυση ερευνητικών ομάδων στο ΤΕΙ). Συμμετέχοντες: (1) Τ.Ε.Ι. Αθήνας (Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων & Τμήμα Κοσμητολογίας - Αισθητικής), (2) Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθήνας (Τομέας Φαρμακογνωσίας - Χημείας Φυσικών προϊόντων του Τμήματος Φαρμακευτικής), (3) Ινστιτούτο Βιολογίας του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος.

13. Συμμετέχει ως ερευνήτρια στο πρόγραμμα «Δράση της μαστίχας Χίου σε παθολογικές καταστάσεις και ανάπτυξη νέων προϊόντων στη βιομηχανία Ποτών και Καλλυντικών». Το πρόγραμμα αυτό έχει χρηματοδοτηθεί από την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών της Χίου.

14. Συμμετέχει ως ερευνήτρια στο πρόγραμμα «Μελέτη Φυσικών Χημικών Συστατικών και Βιολογικών Δράσεων Παραδοσιακών Ηδύποτων: ‘Μαστίχα Χίου» και «κίτρο Νάξου’», χρηματοδοτούμενο από το Ερευνητικό Πρόγραμμα «ΑΘΗΝΑ 2004» του ΤΕΙ Αθήνας.

Συνεργαζόμενα τμήματα, ιδρύματα ή φορείς: (1) Τμήμα Κοσμητολογίας Αισθητικής, ΤΕΙ Αθήνας, (2) Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας (Παράρτημα Φλώρινας), (3) Εθνικό και Καποδιστριακό Παν/μιο Αθηνών, Φαρμακευτικό τμήμα, Τομέας Φαρμακογνωσίας - Χημείας Φυσικών Προϊόντων.

15. Συμμετέχει ως ερευνήτρια στο πρόγραμμα «Βελτιστοποίηση των Βιολογικών Δράσεων Αιθερίων Ελαίων Ελληνικών Αρωματικών Φυτών», χρηματοδοτούμενο από το Πρόγραμμα «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ ΙΙ: ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ».

Συνεργαζόμενα τμήματα, ιδρύματα ή φορείς: (1) Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, ΤΕΙ Αθήνας, (2) Τμήμα Κοσμητολογίας-Αισθητικής, Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας, ΤΕΙ Αθήνας, (3) Τμήμα Φαρμακευτικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας (Παράρτημα Φλώρινας).

 

Δημοσιευμένο έργο

Α.  Συγγράμματα

1.     «Η Αισθητική Επιστήμη στη Δεκαετία 2000», Εκδόσεις Παπαζήση (2000).

2.     «Αισθητική Φροντίδα πριν και μετά την Πλαστική Χειρουργική», Εκδόσεις Παπαζήση (2000).

3.     «Δεοντολογία Επαγγέλματος Αισθητικού», Εκδόσεις Παπαζήση (2000).

4.     «Φυσιοπαθολογία και Θεραπευτική Διαταραχών της Τριχοφυΐας», Εκδόσεις Παπαζήση (2004).

 

Β.  Σημειώσεις μαθημάτων του Τμήματος Αισθητικής

1.     Αισθητική σώματος, 1980

2.     Αισθητική προσώπου, 1980

3.     Λεμφική μάλαξη, 1981

4.     Παθητική μυογυμναστική, 1983

5.     Σημειώσεις μόνιμης αποτρίχωσης, 1987

6.     Στοιχεία ενζυμικής αποτρίχωσης, 1993

7.     Σημειώσεις θεωρίας αποτρίχωσης ΙΙ, 1998

8.     Σημειώσεις εργαστηρίου αποτρίχωσης ΙΙ, 1998

 

Γ. Μεταπτυχιακές εργασίες

1.    «Συνδυασμένη τοπική και ορμονική θεραπεία της υπερτριχώσεως σε γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες», 1985

2.    «Φαρμακολογική δράση πρωτεολυτικών ενζύμων στον θύλακα της τρίχας», 1991 (Διδακτορική Διατριβή).

 

Δ η μ ο σ ι ε ύ σ ε ι ς

1.     Ε.Ε. Protopapa, A. Tsigonia-Primikiriou and N.G. Stavrianeas,  «Effects of proteolytic enzymes papain, chymotrypsin and trypsin on the guinea pig skin, with special reference to the hair follicle». Review of Clinical Pharmacology and Pharmacokinetics (Intern. Edition) 8, 84-88 (1994). Στην εργασία αυτή εξετάζεται η επίδραση των πρωτεολυτικών ενζύμων, παπαΐνη, χυμοθρυψίνη και θρυψίνη στο δέρμα των ινδικών χοιριδίων και τα αποτελέσματα της δράσεως των ενζύμων αυτών ιδιαίτερα στο θύλακα των τριχών.  Τα ένζυμα εφαρμόσθηκαν με ιοντοφόρεση στο δέρμα των ινδικών χοιριδίων και σε ιστολογικές τομές του δέρματος, παρατηρήθηκε η παρουσία επιθηλιακών κυττάρων στον αυλό των θυλάκων των τριχών και άλλες βλάβες.

2.     Ε.Ε. Protopapa, A. Tsigonia-Primikiriou and N.G. Stavrianeas. «In vitro effects of trypsin, chymotrypsin and papain on the histopathology of guinea pig skin». Review of Clinical Pharmacology and Pharmacokinetics (Intern. Edition) 8, 134-136 (1994). Στην εργασία αυτή εξετάζεται η επίδραση των πρωτεολυτικών ενζύμων, παπαΐνη, χυμοθρυψίνη και θρυψίνη στο δέρμα των ινδικών χοιριδίων και τα αποτελέσματα της δράσεως των ενζύμων αυτών ιδιαίτερα στο θύλακα των τριχών.  Τα ένζυμα εφαρμόσθηκαν in vitro σε ιστοτεμάχια δέρματος και παρατηρήθηκε η παρουσία επιθηλιακών κυττάρων στον αυλό των θυλάκων των τριχών και άλλες βλάβες.

3.     Ε.Ε. Πρωτόπαπα. «Νεώτερες απόψεις όσον αφορά την εντόπιση των αναγεννητικών κυττάρων της τρίχας». Επιθεώρηση Κλινικής Φαρμακολογίας και Φαρμακοκινητικής 12, 181-187 (1994). Στην εργασία αυτή παρουσιάζονται οι νεώτερες απόψεις που αφορούν τον εντοπισμό των αναγεννητικών κυττάρων της τρίχας και τα ευρήματα που συνηγορούν για την ύπαρξη αρχέγονων κυττάρων σχηματισμού του θύλακος της τρίχας εντοπισμένα στην ανατομική περιοχή της τρίχας γνωστή από την βιβλιογραφία ως WULST ή εξόγκωμα στη θέση προσδέσεως του ανελκτήρα μυός της τρίχας. Τα ευρήματα αυτά αναθεωρούν τις μέχρι σήμερα ισχύουσες αντιλήψεις, ότι τα αρχέγονα κύτταρα της τρίχας εντοπίζονται στις περιοχές του βολβού της.

4.     Α. Τσιγώνια-Πριμηκηρίου., Δ. Ζέρβας και Ε.Ε. Πρωτόπαπα.  «Ψυχολογικές επιπτώσεις ακμής, παχυσαρκίας και υπερτρίχωσης σε εφήβους». Προεκτάσεις στην Εκπαίδευση 12, 87-92 (1997). Η εργασία αυτή αναφέρεται στις ψυχολογικές επιδράσεις της ακμής, παχυσαρκίας και αποτρίχωσης σε εφήβους με βάση στατιστική ανάλυση ερωτηματολογίων που μοιράστηκαν σε μαθητές σχολείων της περιοχής της Αττικής. Οι επιπτώσεις αυτές ήταν άγχος, μελαγχολία, έλλειψη επικοινωνίας και φοβία.

5.     Ε.Ε. Πρωτόπαπα. «Οξειδωτικό στρες και γήρανση». Επιθεώρηση Κλινικής Φαρμακολογίας και Φαρμακοκινητικής 15, 167-171 (1997). Στην εργασία αυτή παρουσιάζονται οι δύο θεωρίες που ερμηνεύουν το φαινόμενο της γήρανσης. Η πρώτη θεωρεί τη γήρανση ως μία αναπτυξιακή φάση της ζωής που επέρχεται ενεργητικά μέσω προγραμματισμένης ρύθμισης της γονιδιακής εκφράσεως ενώ η δεύτερη αποδίδει τη γήρανση σε συσσώρευση μοριακών βλαβών λόγω σχηματισμού δραστικών οξυγονούχων μορίων κατά τον ενεργειακό μεταβολισμό του κυττάρου.

6.     Ε.Ε. Πρωτόπαπα. «Υπερτρίχωση και μέθοδοι αντιμετώπισής της». Bulletin d'Esthetique Dermatologique et de Cosmetologie 5, 50-54 (1998). Στην εργασία αυτή γίνεται μία εκτενής αναφορά στις μεθόδους αντιμετώπισης της υπερτρίχωσης που περιλαμβάνει την προσωρινή αποτρίχωση όπως και τη μόνιμη αποτρίχωση με αποτελέσματα και τυχόν επιπτώσεις.

7.     Ε.Ε. Protopapa, A Xenakis, S. Avramiotis, E.V. Prodromou and S.M. Koukaki. «The epilatory effects of trypsin on human skin, applied via lecithin reverse micelles». Review of Clinical Pharmacology and Pharmacokinetics (Intern. Edition) 12, 101-104 (1998). Παρουσιάζεται μέθοδος αποτρίχωσης με πρωτεολυτικά ένζυμα που εφαρμόζονται στο δέρμα με τη μορφή μικρογαλακτωμάτων λεκιθίνης. Τα αποτελέσματα δείχνουν καλή δράση της θρυψίνης στην αποτρίχωση, χωρίς φαινόμενα αλλεργίας ή άλλες παρενέργειες.

8.     J. Schenkel, H. Gaissert, E.E Protopapa, Η. Weiher, L. Gissmann, and A Alonso. «The human papillomavirus type 11 upstream regulatory region triggers hair-follicle-specific gene expression in transgenic mice». J. Invest. Dermatol. 112, 893-898 (1999). Η εργασία αυτή περιγράφει την χρησιμοποίηση διαγονιδιακών ζώων για την απόδειξη, ότι η ρυθμιστική περιοχή του ανθρώπου θηλώματος 11, πυροκροτεί ειδική γονιδιακή έκφραση στους θυλάκους των τριχών.

9.     E.E. Protopapa, H. Gaissert, A. Xenakis, S. Avramiotis, N. Stavrianeas, C.E. Sekeris, J. Schenkel and A. Alonso. «The effect of proteolytic enzymes on skin hair follicles of transgenic mice expressing the lac Z-protein in cells of the bulge region». Journal of European Academy of Dermatology and Venereology, 12, 1-8 (1999). Στην εργασία αυτή εξετάζεται η επίδραση των πρωτεολυτικών ενζύμων χυμοθρυψίνη, παπαΐνη και θρυψίνη στους θύλακες των τριχών διαγονιδιακών ποντικών που εκφράζουν την πρωτεΐνη LAC-Z στα κύτταρα της περιοχής BULGE. Η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε επιτρέπει την διαπίστωση των εκφυλιστικών αλλοιώσεων στο θύλακα της τρίχας.

10.  V. Kefala, E. Protopapa and S.T. Plessas. «The use of chemical peeling at the management of esthetic problems deriving from skin diseases». Review of Clinical Pharmacology and Pharmacokinetics (Intern. Edition) 15, 5-14 (2001). Στην εργασία αυτή γίνεται διεξοδική ανάλυση των διαφόρων κερατολυτικών ουσιών που υπάρχουν, οι οποίες ανάλογα με την ποσοτική και την ποιοτική τους σύσταση μπορούν να αντιμετωπίσουν αισθητικά ή δερματολογικά προβλήματα και με την δυνατότητα εφαρμογής ή όχι αυτών σε αισθητικά προβλήματα που προέρχονται από δερματολογικά νοσήματα.

11.  V. Kefala, E.E. Protopapa and S.T. Plessas. «Photoaging: An esthetic problem prevention or treatment?». Review of Clinical Pharmacology and Pharmacokinetics (Intern. Edition) 15, 33-42 (2001). Στην εργασία αυτή εξετάζεται εάν πρέπει η φωτογήρανση να προλαμβάνεται ή μπορεί να αντιμετωπίζεται μετά την εμφάνισή της, εάν αποτελεί ιατρικό ή αισθητικό πρόβλημα και πώς αντιμετωπίζεται φαρμακευτικά ή από την άποψη του αισθητικού.

12.  E.E. Protopapa, V. Spiliotis, V. Kefala, A. Triantafyllou and J. Tsaknis. «The antibacterial and the antifungal action of the Chios mastic essential oil». Review of Clinical Pharmacology and Pharmacokinetics (Intern. Edition) 16, 199-201 (2001). Στην εργασία αυτή μελετήθηκε η επίδραση του αιθέριου λαδιού της μαστίχας στην ανάπτυξη εννέα βακτηρίων και τριών μυκήτων σε καλλιέργειες για τον υπολογισμό της ελάχιστης συγκέντρωσης αναστολής της ανάπτυξής των. Παρατηρήθηκε βακτηριοστατική δράση στους M. luteus, S. epidermitis, B. subtilis, S. aureus, E. coli και V. alkalescens και αντιμυκητιακή δράση στους C. albicans και A. maelundi. Η βακτηριοστατική και αντιμυκητιακή δράση στους A. maelundi και V.alcalescens, αντίστοιχα, οι οποίοι βρίσκονται στη χλωρίδα του στόματος, συσχετίζεται με τη δράση της μαστίχας Χίου στη μείωση της οδοντικής πλάκας και των στοματικών λοιμώξεων.

13.  E.E. Protopapa, A Heliou, A Tsigonia, V. Kefala, A Triantafyllou and J. Tsaknis. «The antiphlogistic action of the Chios mastic essential oil: Treatment of skin irritations resulting from hair epilation and peeling -with lotions containing mastic essential oil». Review of Clinical Pharmacology and Pharmacokinetics (Intern. Edition) 16, 203-205 (2001). Στην εργασία αυτή μελετήθηκε η αντιφλογιστική επίδραση του αιθέριου λαδιού της μαστίχας στο δέρμα στο οποίο έγινε αποτρίχωση με θερμόλυση ή με ένζυμα καθώς και σε δέρμα μετά από καθαρισμό (peeling). Οι κρέμες που περιείχαν αιθέριο λάδι της μαστίχας μείωσαν σημαντικά το χρόνο που απαιτείται για να φύγει ο ερεθισμός από το δέρμα που προκλήθηκε από την αποτρίχωση ή τον καθαρισμό σε σύγκριση με τις κρέμες που δεν περιείχαν αιθέριο λάδι της μαστίχας (placebo creams).

14.  Ε.Ε. Protopapa. «Μικροβιακές μολύνσεις των καλλυντικών και τρόποι αντιμετώπισης τους» Επιθεώρηση Κλινικής Φαρμακολογίας και Φαρμακοκινητικής, 19, 25-32 (2001). Στην εργασία αυτή γίνεται αναφορά στα μικρόβια, βακτήρια και μύκητες, που μολύνουν τα καλλυντικά καθώς και τις πιθανές πηγές μολύνσεως, στα συντηρητικά που προστίθενται για αποφυγή αναπτύξεως των μικροοργανισμών, στις επιθυμητές ιδιότητες των συντηρητικών, στους παράγοντες που επηρεάζουν τη δραστικότητα των συντηρητικών και στα συντηρητικά που σήμερα χρησιμοποιούνται. Τέλος, αναφέρονται μερικά προφυλακτικά μέτρα αποφυγής της μικροβιακής μόλυνσης των καλλυντικών.

15.  Ε. Κίντζιου, Ε.Ε. Πρωτόπαπα, ΧΠ. Τσαχαγεας, Ν. Σταυριανέας και Ε. Πλέσσα. «Ηλιακή ακτινοβολία, βλάβη DNA και καρκίνος δέρματος: Σύντομη Θεώρηση». Επιθεώρηση Κλινικής Φαρμακολογίας και Φαρμακοκινητικής 20, 45-52 (2002). Στην εργασία αυτή γίνεται αναφορά στις βλάβες του δέρματος που προκαλούνται από την υπεριώδη ακτινοβολία Α και Β (UVA και UVB). H UVA είναι 1000 φορές ολιγότερο ερυθηματογόνος από ότι η UVB.  Όμως, αυτή εισχωρεί βαθύτερα, συμβάλλει σε φωτογήρανση και σε φωτοευαίσθητες νόσους, ενισχύει το ερύθημα που επάγεται από την UVB και αυξάνει τον κίνδυνο για επαγωγή καρκινογένεσης.  Η ορατή ακτινοβολία ευθύνεται για περιστασιακά φωτοευαίσθητα εξανθήματα. Στις οξείες δράσεις της έκθεσης στον ήλιο περιλαμβάνονται εγκαύματα, ανάπτυξη νέων εξανθημάτων, επιδείνωση παλαιών και επαγωγή φωτοτοξικών αντιδράσεων από φάρμακα. Στις χρόνιες δράσεις περιλαμβάνονται υπερχρωματισμός του δέρματος, εκφύλιση του κολλαγόνου και νεοπλασία.

16.  Ε. Κίντζιου, Ε. Πρωτόπαπα, Χρίστος Π. Τσαχαγέας, Νικόλαος Σταυριανέας και Ελένη Πλέσσα. «Βιώματα και αντιδράσεις του πληθυσμού έναντι της ηλιακής ακτινοβολίας: Ωφέλεια, βλάβες και προστασία του δέρματος». Επιθεώρηση Κλινικής Φαρμακολογίας και Φαρμακοκινητικής 20, 97-106.  Σκοπός της τυχαιοποιημένης αυτής έρευνας ήταν η μελέτη των στάσεων και αντιδράσεων της ελληνικής κοινωνίας έναντι της εκμεταλλεύσεως της ευεργετικής επιδράσεως της ηλιακής ακτινοβολίας επί της σωματικής υγείας και ευεξίας και η διερεύνηση των γνώσεων, της εμπειρίας και της ειδικής ευαισθησίας του πληθυσμού έναντι δυνητικών σοβαρών βλαβών του δέρματος από αυτή, με στόχο την εκτίμηση της ψυχοσωματικής αποδοχής των ενδεικνυομένων προληπτικών παρεμβάσεων.

17.  John Tsaknis, Stavros Lalas and Evangelia Protopapa. «Effectiveness of the antioxidants BHA and BHT in selected vegetable oils during intermittent heating». Περιοδικό:  Grasas y Aceites, 53, 2002.  Στην εργασία αυτή η θερμική σταθερότητα του ελαιολάδου συγκρίθηκε με αυτή του καλαμποκελαίου, του πυρηνελαίου και μίγματος ελαιολάδου: καλαμποκελαίου (1:1). Τα λάδια θερμάνθηκαν σε ίδιες συνθήκες για δύο ώρες την ημέρα στους 175+5°C επί 5 συνεχόμενες μέρες. Κάτω από αυτές τις συνθήκες έλαβε χώρα θερμική και οξειδωτική αποσύνθεση. Το ποσοστό των λιπαρών οξέων, ο αριθμός υπεροξειδίων, η απορρόφηση στα 232 και 270 nm, τα πολικά συστατικά, το ιξώδες και το χρώμα αυξήθηκαν, ενώ ο αριθμός Ιωδίου, το σημείο καπνού, τα πολυακόρεστα οξέα και το ποσοστό των τοκοφερολών μειώθηκαν. Το ΒΗΑ παρείχε μικρή προστασία στο πυρηνέλαιο και το ΒΗΤ στο καλαμποκέλαιο, ενώ και τα δύο αντιοξειδωτικά ήταν σχετικά αναποτελεσματικά στα άλλα λάδια.

18.  V. Kefala, E. Protopapa and S.T. Plessas. «The use of chemical peeling in the management of esthetic problems deriving from skin disease». Περιοδικό: Epitheorese Klinikes Farmakologias and Farmakokinetikes, International Edition 15, 2001.

19.  Ε.Ε. Πρωτόπαπα, Φ. Χαριζάνη και Σ.Τ. Πλέσσας. «Επίδραση αυξητικών παραγόντων, ορμονών και κυτταροκινών στον πολλαπλασιασμό και στην απόπτωση των αναγεννητικών κυττάρων του θυλάκου της τρίχας». Περιοδικό: Επιθεώρηση Κλινικής Φαρμακολογίας και Φαρμακοκινητικής 21, 73-76 (2003).

20.  Vassiliki Kefala, Fragiski Anthouli and Evangelia Propapa. «The use of bleaching agents in the management of melasma». Περιοδικό: Review of Clinical Pharmacology and Pharmacokinetics, International Edition 17, 159-163 (2003).

21.  Ε. Πρωτόπαπα, Φ. Χαριζάνη. «Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και η αντιμετώπισή του από την άποψη της κοσμητολογίας - αισθητικής», Περιοδικό: Το Βήμα του Ασκληπιού, 3(2): 71-75 (2004).

22.  Athanasia Varvaresou, Efthimios Tsirivas, Eleana Tsaoula and Evangelia Protopapa. «Oxidative Stress, Photoaging and Topical Antioxidant Protection», Περιοδικό: Review of Clinical Pharmacology and Pharmacokinetics, International Edition 18, 261-266 (2004).

23.  Evangelia Protopapa, Nikitas Chiotinis. “The Role of Higher Education in the Building of a New Europe”. Περιοδικό: Review of Clinical Pharmacology and Pharmacokinetics, International Edition 18, 251-254 (2004).

24.  Σπυρίδων Αβραμιώτης, Ευαγγελία Πρωτόπαπα και Άρης Ξενάκης. «Οργανογέλες λεκιθίνης ως φορείς φαρμακευτικών ή καλλυντικών ουσιών». Περιοδικό: Επιθεώρηση Κλινικής Φαρμακολογίας και Φαρμακοκινητικής 23, 199-204 (2005).

25.  Athanasia Varvaresou, Efthimios Tsirivas, Eleana Tsaoula and Evangelia Protopapa. «Synthetic Colorants Commonly Used in Lipsticks». Περιοδικό: Review of Clinical Pharmacology and Pharmacokinetics, International Edition 19, 11-16 (2005).

26.  A. Varvaresou, E. Tsirivas, E. Tsaoula and E. Protopapa. “The Influence of Magnesium Ascorbyl Phosphate on Moisturization of Stratum Corneum”. Περιοδικό: Review of Clinical Pharmacology and Pharmacokinetics, International Edition 19, 139-142 (2005).

27.  A. Varvaresou, E. Tsirivas, E. Tsaoula and E. Protopapa. “Synthetic Colorants Commonly Used in Lipsticks”. Περιοδικό: Review of Clinical Pharmacology and Pharmacokinetics, International Edition 19, 11-16 (2005).

28.  Κλεάνθη Γουρουντή και Ευαγγελία Πρωτόπαπα. «Ορμονικοί Διαταράκτες και Καρκίνος του Μαστού». Περιοδικό: Επιθεώρηση Κλινικής Φαρμακολογίας και Φαρμακοκινητικής 24, 103-108 (2006).

29.  Triantafulou A, Chaviaras N, Sergentanis TN, Protopapa E, Tsaknis J (2007). “Chios Mastic Gum Modulates Serum Biochemical Parameters in a Human Population”. Περιοδικό: Journal of Ethnopharmacology ΙΙΙ (1) 43-49.

30.  Ε.Πρωτόπαπα «Γήρανση του Δέρματος από το Περιβάλλον και η αντιμετώπισή τους», Περιοδικό «Καλλυντικό», Τεύχος 23, 2010.

 

Αναγνώριση Επιστημονικού έργου - Citations 

ΕΤΟΣ

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

ΤΙΤΛΟΣ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

CITATIONS

1994

 

 

Review of Clinical Pharmacology and Pharmacokinetics, International Edition 8 (2), pp. 84-88

 

 

Effects of proteolytic enzymes papain, chymotrypsin and trypsin on the guinea pig skin, with special reference to the hair follicle

Protopapa, E.E., Tsigonia-Primikiridou, A., Stavrianeas, N.G.

 

 

 

 

 

1

1994

Review of Clinical Pharmacology and Pharmacokinetics, International Edition 8 (3), pp. 134-136

In vitro effects of trypsin, chymotrypsin and papain on the histopathology of guinea pig skin

Protopapa, E.E., Tsigonia-Primikiridou, A., Stavrianeas, N.G.

 

 

 

 

1

1997

European Journal of Gynaecological Oncology 18 (3), pp. 203-207

Quantitative pathology in uterine smooth muscle tumours: The case for the standard histologic classification criteria

Soumakis, S., Panayiotides, J., Protopapa, E., Kouri, E., Vlachonikolis, J., Delides, G.S.

 

 

 

 

1

1998

Review of Clinical Pharmacology and Pharmacokinetics, International Edition 12 (3), pp. 101-104

The epilatory effects of trypsin on human skin, applied via lecithin reverse micelles

Protopapa, E.E., Xenakis, A., Avramiotis, S., Prodromou, E.V., Koukaki, S.M.

 

 

 

2

1999

Journal of Investigative Dermatology 112 (6), pp. 893-898

The human papillomavirus type 11 upstream regulatory region triggers hair-follicle-specific gene expression in transgenic mice

Schenkel, J., Gaissert, H., Protopapa, E.E., Weiher, H., Gissmann, L., Alonso, A.

 

 

 

 

         4

1999

Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology 13 (1), pp. 28-35

The effect of proteolytic enzymes on hair follicles of transgenic mice expressing the lac Z-protein in cells of the bulge region

Protopapa, E.E., Gaissert, H., Xenakis, A., Avramiotis, S., Stavrianeas, N., Sekeris, C.E., Schenkel, J., Alonso, A.

 

 

 

 

4

2001

Review of Clinical Pharmacology and Pharmacokinetics, International Edition 15 (1), pp. 5-14

The use of chemical peeling in the management of esthetic problems deriving from skin diseases

Kefala, V., Protopapa, E., Plessas, S.T.

 

 

 

 

5

2001

Review of Clinical Pharmacology and Pharmacokinetics, International Edition 15 (1), pp. 33-42

Photoaging: An esthetic problem prevention or treatment?

Kefala, V., Protopapa, E.E., Plessas, S.T.

 

 

 

5

2001

Review of Clinical Pharmacology and Pharmacokinetics, International Edition 15 (3 SUPPL.), pp. 203-205

The antiphlogistic action of the Chios mastic essential oil: Treatment of skin irritations resulting from hair epilation and peeling with lotions containing mastic essential oil

Protopapa, E.E., Heliou, A., Tsigonia, A., Kefala, V., Triantafyllou, A., Tsaknis, J.

 

 

 

 

 

 

1

2002

Epitheorese Klinikes Farmakologias kai Farmakokinetikes 20 (2), pp. 97-106

Experiences and reactions of the population against sunlight: Benefits, damages, and skin protection: A randomized study

Kintziou, H., Protopapa, E., Tsachageas, C.P., Stavrianeas, N., Plessa, H.S.

 

 

 

 

 

1

2002

Epitheorese Klinikes Farmakologias kai Farmakokinetikes 20 (1), pp. 45-52

Sunlight, DNA damage and skin cancer: A short view

 

Kintziou, H., Protopapa, E., Tsachageas, C.P., Stavrianeas, N., Plessa, H.

 

 

 

1

2002

Grasas y Aceites 53 (2), pp. 199-205

Effectiveness of the antioxidants BHA and BHT in selected vegetable oils during intermittent heating  

Tsaknis, J., Lalas, S., Protopapa, E.

 

 

 

4

2003

Review of Clinical Pharmacology and Pharmacokinetics, International Edition 17 (3), pp. 159-163

The Use of Bleaching Agents in the Management of Melasma

Kefala, V., Anthouli, F., Protopapa, E.

 

 

 

2

2004

Review of Clinical Pharmacology and Pharmacokinetics, International Edition 18 (3), pp. 261-266

Oxidative stress, photoaging and topical antioxidant protection

Varvaresou, A., Tsirivas, E., Tsaoula, E., Protopapa, E.

 

 

 

1

2005

Review of Clinical Pharmacology and Pharmacokinetics, International Edition 19 (1), pp. 11-16

Synthetic colorants commonly used in lipsticks

Varvaresou, A., Tsirivas, E., Tsaoula, E., Protopapa, E.

 

 

 

1

2006

Epitheorese Klinikes Farmakologias kai Farmakokinetikes 24 (2), pp. 103-108

Hormone disruptors and breast cancer

Gourounti, K., Protopapa, E.

 

 

1

2007

Journal of Ethnopharmacology 111 (1), pp. 43-49

Chios mastic gum modulates serum biochemical parameters in a human population

Triantafyllou, A., Chaviaras, N., Sergentanis, T.N., Protopapa, E., Tsaknis, J.

 

 

 

8

2009

International Journal of Cosmetic Science 31 (3), pp. 163-175

Self-preserving cosmetics

Varvaresou, A., Papageorgiou, S., Tsirivas, E., Protopapa, E., Kintziou, H., Kefala, V., Demetzos, C.

 

 

 

2

 

 

ΣΥΝΟΛΟ

 

 

 

45

 

Ε. Ανακοινώσεις σε συνέδρια (με δημοσιευμένες περιλήψεις)

1.     Ε. Πρωτόπαπα. «Αισθητική μετά από πλαστική χειρουργική», Συνέδριο Συλλόγου Αισθητικής, Νοέμβριος 1983, Ξενοδοχείο Χανδρής (δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Αισθητική σήμερα», Τεύχος 16, Ιαν-Μαρ 1991, σελ. 21-24).

2.     Ε. Πρωτόπαπα. «Ρεύματα στην ηλεκτρική αποτρίχωση», Ημερίδα της Σχολής Αισθητικής του ΤΕΙ Αθήνας, Ξενοδοχείο Holiday-Inn, 8.6.91 (δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Αισθητική σήμερα», Τεύχος 14, Ιουλ-Σεπ 1991, σελ. 22-24).

3.     Χ. Κίτσιος, Σ. Τουμανίδης, Ζ, Βαρδάκη, Ε. Πρωτόπαπα. «Χρόνος νοσηλείας και θεραπευτικής αντιμετώπισης καρκινοπαθών σε νοσοκομεία της Αθήνας», 6° Πανελλήνιο Συνέδριο Ογκολογίας, Θεσσαλονίκη 28 Νοεμβρίου - 1 Δεκεμβρίου 1991, Ανακοίνωση 123.

4.     Ε.Ε. Protopapa, N.G. Stavrianeas, C.E. Sekeris. «Action of proteolytic enzymes on the skin of guinea pig with special reference to the hair follicle», 18th World Congress of Dermatology, June 12-18, 1992, New York, USA.

5.     E.E. Protopapa, N.G. Stavrianeas., C.E. Sekeris. «Pemphigus-like changes of the epidermis of guinea pig skin in vitro following trypsin action», 18th World of Congress of Dermatology, June 12-18, 1992, New York, USA.

6.     E.E. Πρωτόπαπα, Ν.Γ. Σταυριανέας, Κ.Ε. Σέκερης. «Δράση πρωτεολυτικών ενζύμων στο δέρμα ινδικού χοιριδίου με εστιασμό στους θύλακες των τριχών», 6° Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Συνέδριο, Ανακοίνωση Δ56 (1992)  Πρακτικά Συνεδρίου.

7.     E.E. Protopapa «The application of papain and chyniotrypsin as depilatory agents in hirsutism of various origin: The histopathological basis of the observed effect», First International Meeting on Scientific Basis of Modern Pharmacy, Athens, Greece, 1994.  Δημοσιεύθηκε το Abstract στο European Journal of Drug Metabolism and Pharmacokinetics, Vol. 19, Suppl. 2 (1994), p. 62 (P73).

8.     E.E. Πρωτόπαπα. «5η Επιστημονική Ημερίδα του ΕΣΑΕ (Επαγγελματικός Σύλλογος Αισθητικών Ελλάδος)  22 Οκτωβρίου 1994.  Δημοσιεύθηκε στο Περιοδικό Επαγγελματιών Αισθητικών Ελλάδος, Τεύχος 9, σελ. 28-29, 1994.

9.     Ε. Πρωτόπαπα, Α. Τσιγώνια-Πριμηκηρίου. «Οι ψυχολογικές συνέπειες της παχυσαρκίας στους μαθητές», 1° Πανελλήνιο Συνέδριο Παχυσαρκίας, Αθήνα, 2-4 Φεβρουαρίου 1995, Ανακοίνωση σελ. 31.

10.  Ε. Καββαδά, Μ. Πατέρα, Ε. Πρωτόπαπα, Α Καρπούζης, Ν. Σταυριανέας. «Επιθηλιοειδές αιμαγγείωμα (νόσος του Kimura, αγγειολεμφοειδής υπερπλασία, μετά ηωσινοφιλίας)», 6° Πανελλήνιο Δερματολογικό Συνέδριο, Αθήνα 16-18 Ιουνίου 1995, Ανακοίνωση σελ. 115.

11.  Ε. Πρωτόπαπα, Α. Τσιγώνια-Πριμηκηρίου. «Οι ψυχολογικές συνέπειες της ακμής στους μαθητές», 6° Πανελλήνιο Δερματολογικό συνέδριο, Αθήνα, 16-18 Ιουνίου 1995, Ανακοίνωση σελ. 129.

12.  Ε. Πρωτόπαπα. «Η ελληνική αισθητική ως ευρωπαϊκό μοντέλο αισθητικής», Πρόγραμμα Τεχνολογικής Ενημέρωσης της Πανελλήνιας Ένωσης Ιατρικής Αισθητικής (Αθήνα, Μάιος 1995).

13.  Ε. Πρωτόπαπα, Μ. Ράλλης, Α. Βαλαβανίδης, Γ.Θ. Παπαϊωάννου. «Υπεροξείδωση των λιπιδίων του δέρματος μετά από έκθεση στο υπεριώδες φως: Γενικότερες επιπτώσεις του οξειδωτικού στρες στο φαινόμενο της γηράνσεως». Ανακοίνωση στο 8° Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Συνέδριο, Αθήνα 5-7 Οκτωβρίου 1996. Πρακτικά, Δ38.

14.  Ε. Πρωτόπαπα. «Πρώτες ύλες στην βιολογική αποτρίχωση». Διάλεξη στο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Ιατρικής Αισθητικής, Αθήνα, 1 Δεκεμβρίου 1996. Δημοσιεύθηκε στην «Αισθητική σήμερα», Τεύχος 38, σελ. 25-27 (1997).

15.  Ε.Ε. Protopapa, Η. Geissert, A, Xenakis, S. Avramiotis. «The effect of proteolytic enzymes on mouse skin hair follicles».  Ανακοίνωση στο 6° Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας, Δουβλίνο, 11-15 Σεπτεμβρίου 1997. JEADV, Τόμος 9, SuppL I, P146.

16.  Η. Geissert, Ε.Ε. Protopapa, N.G. Stavrianeas, C.E. Sekeris. «Transgenic mice carrying the regulatory region of the human papilloma virus type Π (HPVH): Then-use in studying the effects of proteolytic enzymes on mouse skin hair follicles», Ιένα 8-11 Σεπτεμβρίου 1997. Ανακοίνωση στην 34 Ημερίδα της Εταιρείας Μελέτης Πειραματόζωων GV-SOLAS, P6.

17.  Ε. Πρωτόπαπα. «Θεώρηση της γήρανσης από την άποψη της αισθητικής», Πρακτικά 1ου Βορειοελλαδικού Συνεδρίου Αισθητικής και Διαιτολογίας, σελ. 77-81, 23-24 Μαΐου 1998, Θεσσαλονίκη.

18.  Ε. Πρωτόπαπα. «Εξελίξεις στην Τεχνολογία Καλλυντικών ..Σελίδες ομορφιάς», Τεύχος 4, Φεβρουάριος 1999, σελ. 48-54.

19.  Ε. Πρωτόπαπα. «Η επίδραση των πρωτεολυτικών ενζύμων σε θύλακες τρίχας διαγονιδιακών ποντικιών που εκφράζουν την lac Ζ - πρωτεΐνη στα κύτταρα της περιοχής Bulge», 7° Πανελλήνιο Δερματολογικό Συνέδριο, Αθήνα, 3-6 Ιουνίου 1999. Ανακοίνωση σελ. 266 στα πρακτικά του Συνεδρίου.

20.  J.C. Katsantonis, E.E. Protopapa, C. Gintzou, G. Drinaoura and C. Tzermias. «Optimized epttation achieved by the combination of a 3-millisecond Alexandrite Laser -with proteolytic enzymes», 9th Congress of the European Academy of Dermatology and Venereology, October 11-15, 2000, Geneve, Switzerland. Πρακτικά Συνεδρίου.

21.  Ε. Πρωτόπαπα. «Τεχνολογική Ανεργία». Διεθνές Συνέδριο «Παραγωγικότητα, Απασχόληση και Τεχνολογική Εκπαίδευση στην νέα χιλιετία», ΕΔΙΚΤΙ, 2-3 Οκτωβρίου 2000. Πρακτικά Συνεδρίου.

22.  Ομιλία με θέμα «Ότι νεώτερο στα οξέα φρούτων στην Αισθητική», 4° Συνέδριο Παγκυπρίου Συνδέσμου Εισαγωγέων Ειδών Αισθητικής, Λευκωσία, 17-3-2001. Σελίδες Ομορφιάς, Τεύχος 12 και 13, Δεκεμβρίου 2001 και Μαρτίου 2002.

23.  E. Protopapa and N. Chiotinis. “The role of higher education in the building of a New Europe”. Review of Clin. Pharmacol. and Pharmacokin. International 18, 251-254 (2004).

24.  C. Liolios, S. Lalas, E. Protopapa, I. Tsaknis, I. Chinou. “Ethnobotanical review of the Greek endemic plant Origanum dictamnus. Volatile constituents-Biological activities” (2005).

25.  Ο. Γκορτζή, Ι. Χήνου, Σ. Λαλάς και Ε. Πρωτόπαπα. «Μελέτες-χρήσεις φυσικών προϊόντων (πρόπολη και βασιλικός πολτός) Ελληνικής προέλευσης στην κοσμητολογία-αισθητική». 1ο Συνέδριο ΕΠΕΑΕΚ Αρχιμήδης «Καινοτόμος Ανάπτυξη και Τεχνολογία: Ποσοτική και Ποιοτική Αντιμετώπιση». Αθήνα, 24-26 Νοεμβρίου 2005.

26.  E. Melliou, O. Gortzi, E. Protopapa, I. Tsaknis, I. Chinou. “Re-evaluation of bioactivities of Royal Jelly before and after encapsulation in liposomes. Madeira, Spain, 10th October 2005.

27.  Ο. Γκορτζή, Ε. Μέλλιου, Σ. Λαλάς, Ι. Τσάκνης, Ι. Χήνου και Ε. Πρωτόπαπα. «Επανεκτίμηση της βιοδραστικότητας του βασιλικού πολτού μετά τον εγκλωβισμό σε λιποσώματα». Ημερίδα της Ελληνικής Εταιρίας Βιοτεχνολογίας με θέμα «Αειφόρος Ανάπτυξη και Βιοτεχνολογία». Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Αθήνα, 5 Ιουνίου 2006.

28.  Ο. Γκορτζή, Ι. Χήνου, Σ. Λαλάς, Β. Κεφαλά και Ε. Πρωτόπαπα. «Μελέτες-χρήσεις φυσικών προϊόντων (πρόπολη και βασιλικός πολτός) Ελληνικής προέλευσης στην κοσμητολογία-αισθητική. 2ο Συνέδριο ΕΠΑΕΚ Αρχιμήδης «Καινοτόμος Ανάπτυξη και Τεχνολογία: Ποσοτική και Ποιοτική Αντιμετώπιση», Αθήνα, 22-24 Νοεμβρίου 2006.

29.  Graikou K., Tsaknis I., Protopapa E., and Chinou I. “Analyses of three Traditional Greek Liquors”. 5th International Symposium on Chromatography of Natural Products (ISCNP), Lublin (Poland), June 19-22, 2006.

30.  Graikou K., Protopapa E., Tsaknis I., and Chinou I. “Chemical analyses of the essential oils of Citrus Medica from Naxos”. 5th International Symposium on Chromatography of Natural Products (ISCNP), Lublin (Poland), June 19-22, 2006.

31.  Ε. Πρωτόπαπα. «Φροντίδα του δέρματος πριν και μετά από λέιζερ», 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επούλωσης Τραυμάτων και Ελκών, Αθήνα, 17 Μαρτίου 2007.

32.  Δ.Χανιώτης, Ε.Πρωτόπαπα, Γ.Καραγιώργος, Α.Περδικάρη, Μ.Στοικίδου, Δ.Νίνος, «Πρόγραμμα Εμβολιασμών κατά της Ηπατίτιδας Β σε φοιτητές της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας του Τ.Ε.Ι. Αθήνας», 15.12.10-16.12.10, στο Divani Caravel.

33.  Α.Βαρβαρέσου, Σ.Παπαγεωργίου, Ε.Πρωτόπαπα, Β.Κεφαλά, Ε.Κίντζιου, «Μελέτη της αποτελεσματικότητας του ολιγοπεπτιδίου – 20 στη γήρανση», Συνέδριο Δερματολογίας 2010.

 

 

ΣΤ. Ανακοινώσεις (χωρίς δημοσιευμένες περιλήψεις) ατά ακόλουθα επιστημονικά

       συνέδρια ή ημερίδες

  1. Συνέδριο Συλλόγου Αισθητικής, 1983, στο ξενοδοχείο Χανδρής.
  2. Ημερίδα «Η Αισθητική ως επιστήμη στην τριτοβάθμια εκπαίδευση», 8.6.1990.
  3. Ομίλησε κατόπιν προσκλήσεως στο Ενδοκρινολογικό Συμπόσιο με θέμα: «Τρόποι μόνιμης αποτριχώσεως» στο νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ, τον Μάιο 1984.
  4. Παρεχώρησε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο Antenna με θέμα «Αισθητικές φροντίδες προσώπου μετά το καλοκαίρι», «Ρυτίδες και η πρόληψη τους», «Υπερτρίχωση και η θεραπεία της), τον Σεπτέμβριο 1990.
  5. «Η αισθητική στη ζωή μας». Ομιλία στον Ροταριανό Όμιλο Νέας Σμύρνης, τον Ιούνιο 1993.
  6. Συμμετείχε στο Πρόγραμμα Τεχνολογικής Ενημέρωσης της Πανελλήνιας Ένωσης Ιατρικής Αισθητικής σε Στρογγυλό Τραπέζι με θέμα «Σύστημα Πιστοποίησης -Αναγνώρισης Τίτλου Σπουδών και Επαγγελματικών Δικαιωμάτων» (Αθήνα, Μάιος 1995).
  7. Συνέδριο Ιατρικής Αισθητικής, Τμήμα Αισθητικής, ΤΕΙ Θεσ/νίκης, 2.12.1995. «Νεότερες απόψεις για τα αναγεννητικά κύτταρα της τρίχας».
  8. Ημερίδα Συλλόγου Αισθητικών Κέρκυρας, 19.5.1996. «Υπερτρίχωση και τρόποι αντιμετώπισής της»,
  9. Ομιλία «Βιολογική Αποτρίχωση», στο Σύλλογο Αισθητικής Ζάγκρεμπ, 11.10.1996.
  10. «Ενζυμική Αποτρίχωση», Ομιλία στο Συνέδριο της CIDESCO, Αθήνα 19.9.1997.
  11. Ομιλία με θέμα «Υπερτρίχωση: Αιτιολογία και αντιμετώπιση» στο Διεθνές Συνέδριο Ιατρικής Αισθητικής και Κοσμητολογίας», Κύπρος 28.9.1997.
  12. Ομιλία με θέμα «Υπερτρίχωση και τρόπος αντιμετώπισης της».  Ημερίδα Συλλόγου Αισθητικών Ηρακλείου, 31.5.98.
  13. Ομιλία με θέμα «Οξειδωτικό στρες και γήρανση», 5α Πανελλήνιο Συνέδριο Γεροντολογίας-Γηριατρικής, 11-13.12.1997.
  14. Ομιλία με θέμα «The application of papain and chymotrypsin as depilatory agents in hirsutism of various origin» στο 1st International Meeting on Scientific basis of Modern Pharmacy, Βουλιαγμένη, 8-10 Ιουνίου 1994.
  15. Στρογγυλό Τραπέζι, συμμετοχή με ομιλία στη Λευκωσία, Κύπρος, 31.10.1998, με θέμα  «Υπερτρίχωση».
  16. Ομιλία «Εξελίξεις στην Τεχνολογία Καλλυντικών», Λευκωσία, Κύπρος, 1.11.1998.
  17. Ομιλία με θέμα «Η υπερτρίχωση - αιτίες - λύσεις», Συνέδριο Αισθητικής, Ιωάννινα, 15.11.1998.
  18. Εισήγηση στο Συνέδριο της Ε.ΔΙ.Κ.Τ.Ι. «15 χρόνια ΤΕΙ», Αιγάλεω, 24.11.1998.
  19. Ομιλία της Ε.Ε. Πρωτόπαπα σε «Ημερίδα Αισθητικής» που διοργάνωσε το Επαγγελματικό Σωματείο Διπλωματούχων Αισθητικών Κέρκυρας (Ε.Σ.Δ.Α.Κ.) στις 14 Μαρτίου 1999 με θέμα «Υπερτρίχωση με θερμόλυση, ενζυμική και laser».
  20. Ομιλία με θέμα «To laser στην αποτρίχωση», 15.5.99, στην ημερίδα που διοργάνωσε στο ΤΕΙ Αθηνών με θέμα «Η πηγή φωτεινής ενέργειας ευρέως φάσματος στον χώρο της αποτρίχωσης».
  21. Γεύμα  Εργασίας «Ενζυμική Αποτρίχωση», 7° Πανελλήνιο Δερματολογικό Συνέδριο, Αθήνα 3-6 Ιουνίου 1999.
  22. Ομιλία με θέμα «Μικρόβια στα καλλυντικά», 3° Συνέδριο Παγκυπρίου Συνδέσμου Ειδών Αισθητικής, Λευκωσία, 8 Απριλίου 2000.
  23. Ομιλία με θέμα «Dauerhafte Haarentfernung mit Depilonine», Cosmetica, Wiesbaden, Γερμανίας, 17-9-2000.
  24. Ομιλία με θέμα «Αποτρίχωση με θερμόλυση - Αποτρίχωση με LASER - Τρία χρόνια μετά - Η νέα ενζυμική αποτρίχωση», Συνέδριο Συλλόγου Αισθητικών, Καρπενήσι, 7-1-2000.
  25. Ομιλία με θέμα «Biological Epilation», National Cidesco Congress, Amsterdam, Ολλανδία, 18-Π-2000.
  26. Ομιλία με θέμα «Δεοντολογία Επαγγέλματος», 4° Συνέδριο Παγκυπρίου Συνδέσμου Εισαγωγέων Ειδών Αισθητικής», Λευκωσία, 17-3-2001.
  27. Ομιλία με θέμα «Αισθητική φροντίδα πριν και μετά την πλαστική χειρουργική», 5° Συνέδριο Παγκυπρίου Συνδέσμου Εισαγωγέων Ειδών Αισθητικής, Λευκωσία, 13-4-2002.
  28. Ομιλία με θέμα «Η Κοσμητολογία και Αισθητική στην Εποχή μας» στον Ροταριανό Όμιλο Κηφισιά - Κεφαλάρι, 21.10.2002.
  29. Ομιλία με θέμα «Επίδραση Δραστικών Ουσιών στο Δέρμα» στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο, Οκτώβριος 2003.
  30. Ομιλία με θέμα «Ο Ρόλος της Αισθητικού Πριν και Μετά την Αισθητική Χειρουργική», 7ο Επιστημονικό Συνέδριο Αισθητικής και Κοσμητολογίας, Λευκωσία, Φεβρουάριος 2004.
  31. Ομιλία με θέμα «Ενζυμική Αποτρίχωση», Πανελλήνιο Συμπόσιο Cosmoesthetica, Θεσσαλονίκη, Μάρτιος 2004.
  32. Ομιλία με θέμα «Καλλυντικά - Συστατικά, Ενδείξεις και Αντενδείξεις», 8ο Επιστημονικό Συνέδριο Αισθητικής και Κοσμητολογίας, Λευκωσία, Απρίλιος 2005.
  33. Ομιλία με θέμα «Για έναν κώδικα δεοντολογίας στην άσκηση επαγγέλματος», Ημερίδα Αισθητικών, Αθήνα, Μάιος 2005.
  34. Ομιλία με θέμα: «Στρες και η αντιμετώπισή του από τον Αισθητικό», 19ο Επιστημονικό Συνέδριο Κοσμητολογίας, Λευκωσία, Κύπρος, 19 Μαρτίου 2006.
  35. Ομιλία με θέμα: «Περιβάλλον και αισθητική κοσμητική», 20ο Επιστημονικό Συνέδριο Κοσμητολογίας, Λευκωσία, Κύπρος, 10 Μαρτίου 2007.
  36. Ομιλία με θέμα: «Η αισθητική στην τριτοβάθμια εκπαίδευση», Ημερίδα ΠΣΒΑΚ, Αθήνα, Φεβρουάριος 2006.
  37. Ομιλία με θέμα: «Η δράση των λιπολυτικών ουσιών στον ανθρώπινο οργανισμό», Ημερίδα της COSMOESTETICA, Αθήνα, 24-26 Φεβρουαρίου 2006.
  38. Ομιλία με θέμα: «Σύγχρονες κοσμητικές εφαρμογές», Ημερίδα της COSMOESTETICA, Θεσσαλονίκη, 3-5 Νοεμβρίου 2006.
  39. Εισήγηση με θέμα: «Χρήση μαστίχας στην κοσμητολογία», Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ομηρούπολης Χίου, Χίος, 27-29 Απριλίου 2007.
  40. Ομιλία με θέμα «Ουσίες που επηρεάζουν το ενδοκρινικό σύστημα του ανθρώπου». 11ο Επιστημονικό Συνέδριο Κοσμητολογίας, 16 Μαρτίου 2008  Κύπρος Λευκωσία.
  41. Ομιλία με θέμα «Ο Βιολογικός ημερήσιος κύκλος και επιπτώσεις του στο δέρμα» 36ο Πανελλήνιο Νοσηλευτικό Συνέδριο. 04-07 Μαϊου 2009. Μύκονος.
  42. Παρουσίαση με θέμα «The efficaey of Vitamin E and Horse Chestnut, Guarana and Alfalfa extracts related to the decrease of dark circles and bags under the eyes. S.Papagergiou, A. Varvaresou, E. Tsaoula, and E. Protopapa. Anti-aging Medicine  Worlc Congress, 19-21 March 2009, Monaco.
  43. Ομιλία με θέμα «Δεοντολογία επαγγέλματος Αισθητικού», Επιστημονικό Συνέδριο Κοσμητολογίας, 06.03.10, Κύπρος Λευκωσία.

 

Ζ. Μονογραφίες

1.     Εύη Πρωτόπαπα. «Στοιχεία Ενζυμικής Αποτρίχωσης», Εκδόσεις «Όμβρος», Αθήνα 1996.

2.     Evi Protopapa, «Elements of Enzymic Depilation», Editions «Omvros», Athens 1997.

 

Η. Λοιπές Δημοσιεύσεις

1.     E.E. Πρωτόπαπα. «Η υπερτρίχωση και οι μέθοδοι αντιμετώπισης της». Σελίδες Ομορφιάς, Τεύχος 1, Μάρτιος 1998, σελ. 24-32.

2.     Ε.Ε. Πρωτόπαπα. «Λουτροθεραπεία και Λασποθεραπεία στην Αισθητική Δέρματος». Σελίδες Ομορφιάς, Τεύχος 1, Μάρτιος 1998, σελ. 34-40.

3.     Ε.Ε. Πρωτόπαπα. «Τεχνολογική Ανεργία». Αισθητική Σήμερα, Τεύχος 5, Ιανουάριος-Μάρτιος 1999, σελ. 25-30.

 

Θ. Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας

1.     Ε. Πρωτόπαπα, Κ. Σέκερης. «Ενζυμικά σκευάσματα περιέχοντα παπαΐνη ή χυμοθρυψίνη και μέθοδοι μόνιμης ενζυμικής αποτρίχωσης». Αρ. 1001480/13.1.1994 (Ελληνικό) και «Enzymic preparations containing papain or chymotrypsin and methods of permanent enzymic depilation». Aρ. 0622069/5.11.1997 (Ευρωπαϊκό).

2.     Ε. Πρωτόπαπα, Α. Ξενάκης, Σ. Αβραμιώτης, Κ.Ε. Σέκερης (1997) «Μικρογαλακτώματα λεκιθίνης περιέχοντα πρωτεολυτικά ένζυμα α-χυμοθρυψίνη ή θρυψίνη και μέθοδος μόνιμης ενζυμικής αποτρίχωσης» Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) αρ. 1002706/26-5-1997.

Η εφεύρεση αυτή αναφέρεται στην παρασκευή σκευασμάτων που περιέχουν: πρωτεολυτικά ένζυμα διαλυμένα σε μικρογαλάκτωμα, που σχηματίζεται από λεκιθίνη, αλειφατικό υδρογονάνθρακα, αλειφατική αλκοόλη, και από ρυθμιστικό διάλυμα με pH από 7 έως 9, που αντιστοιχεί σε περιοχή pH πλησίον του αρίστου pH δράσεως των πρωτεολυτικών ενζύμων, με σκοπό την εφαρμογή στη μόνιμη ενζυμική αποτρίχωση. Η εφαρμογή του σκευάσματος αυτού θα εξασφαλίσει, όπως έχουμε αποδείξει πειραματικά, μονιμότερη αποτρίχωση, απ’ ότι οι μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενες μέθοδοι. Η εφαρμογή των σκευασμάτων μπορεί να γίνει σε κάθε τύπου δέρματα (λιπαρά-ανθεκτικά, και ξηρά-ευαίσθητα). Η παρούσα εφεύρεση εισάγει την χρήση μικρογαλακτωματικού περιβάλλοντος ως υποβοηθητικού παράγοντα εισχώρησης στα επιδερμικά κύτταρα της ενζυμικής δράσης, όπως αυτό έχει δειχθεί με δικές μας μελέτες. Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας έχει αξιοποιηθεί από ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο των φαρμάκων και των καλλυντικών. Η εφαρμογή έχει καταλήξει σε εμπορικό προϊόν το οποίο παράγεται στην Ελλάδα και κυκλοφορεί από το 1998 στην Ελλάδα και στις χώρες: Κύπρος, Κροατία, Ολλανδία, Γερμανία, Αγγλία.

3.     US Patent 6,203,791/March 20, 2001. Protopapa, E.; Xenakis, A.; Avramiotis, S.; Sekeris, C. “Lecithin-based microemulsions containing proteolytic enzymes and method for permanent enzymic depilation”.

Τροποποιημένο ως προς τις αξιώσεις δίπλωμα ευρεσιτεχνίας Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής σχετικό με την εφεύρεση μεθόδου ριζικής και μόνιμης αποτρίχωσης με σκευάσματα μικρογαλακτωμάτων λεκιθίνης και πρωτεολυτικών ενζύμων.

4.     Protopapa, E.; Xenakis, A.; Avramiotis, S.; Sekeris, C. (1997). “Lecithin-based microemulsions containing proteolytic enzymes and method permanent enzymic depilation”. PCT Int Appl. WO 9744005, A1.

Επέκταση της προηγούμενης εφεύρεσης σε παγκόσμιο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και εφαρμογή στις χώρες: DESIGNATES STATES: AL, AU, BA, BB, BG, BR, CA, CN, CU, CZ, EE, GE, HU, IL, IS, JP, KP, KR, LC, LK, LR, LT, LV, MG, MK, MN, MX, NO, NZ, PL, RO, SG, SI, SK, TR, TT, UA, US, UZ, VN, AM, AZ, BY, KG, KZ, MD, RU, TJ, TM, RW: AT, BE, BF, BJ, CF, CG, CH, CI, CM, DE, DK, ES, FI, FR, BA, GB, GR, IE, IT, LU, MC, ML, MR, NE, NL, PT, SE, SN, TD, TG.

 

Επισυνάπτεται έγγραφο του ΙΤΕ (αρ.πρωτ. 1174/12.5.98) με το οποίο εκφράζεται η Συμβολή των Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας στην Τεχνολογία.

 

Επιστημονικά - Επαγγελματικά Συλλογικά Όργανα

1993                 Μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής της Συνόδου των Προέδρων ΤΕΙ

1993                 Μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής της Εκδηλώσεως «10 χρόνια ΤΕΙ»

1993-σήμερα   Μέλος της «Επιτροπής Αναγνώρισης επαγγελματικών τίτλων άσκησης του επαγγέλματος υγείας, αισθητικού»

1993                 Πρόσεδρο Μέλος της Δερματολογικής Εταιρείας

                          Μέλος Συλλόγου Ιατρικής Αισθητικής

Μάιος 1994     Μέλος του Δ.Σ. (Ταμίας) της Ένωσης Διδακτόρων ΤΕΙ.

1997                 Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Κοσμετολογίας

1999                 Μέλος της New York Academy of Sciences.

2001                 Μέλος της American Association for the Advancement of Science.

2004                 Μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του Περιοδικού «Κλινική Φαρμακολογία και Φαρμακοκινητική».

2009                 Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του περιοδικού Κοσμητολογίας, «Καλλυντικό».

 

Επίβλεψη – Μέλος – Πρόεδρος πτυχιακών εργασιών του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Περιβάλλον και Υγεία»

 

Μ.Δ.Ε.  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2007:                      ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

 

Ονοματεπώνυμο

 Αρ. Μητρ.

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ

ΜΕΛΟΣ

ΔΙΑΛΥΝΑ ΜΑΡΙΑ

2004092

Η δράση των φθαλικών ενώσεων στο δέρμα από τα καλλυντικά προϊόντα

Κ. Σέκερης

Ε. Πρωτόπαπα

Μ. Στοϊκίδου

ΓΑΡΔΙΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

2004088

Οι εξωγενείς ορμόνες και η επίδραση τους στον άνθρωπο

Κ. Σέκερης

Ε. Πρωτόπαπα

Ι. Τσάκνης

ΕΒΡΕΝΟΓΛΟΥ ΛΕΥΚΟΘΕΑ

2004090

Μελέτη προσδιορισμού κρίσιμων σημείων ελέγχου στη διαδικασία εμφιάλωσης νερού

Αθ. Μαυρίδου

Ι. Τσάκνης

Ε. Πρωτόπαπα

ΚΟΜΠΟΤΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

2004089

Βιοτοξικότητα των βαρέων μετάλλων και η πιθανή επίδραση τους στην εμφάνιση νευροεκφυλιστικών παθήσεων και εν γένει διαταραχών του νευρικού συστήματος

Δ. Βάττης

Ε. Πρωτόπαπα

Μ. Στοϊκίδου

ΚΟΤΖΑΗΛΙΑ ΚΑΛΛΙΟΠΗ

   2004079

Η συμβολή διαφόρων ουσιών στην αναστολή ερυθήματος το οποίο προκαλείται από την πρόσπτωση ακτινοβολίας

Κ. Σέκερης

Ε. Πρωτόπαπα

Δ. Βάττης

ΓΟΥΡΟΥΝΤΗ ΚΛΕΑΝΘΗ

 

2004072

Tο φορτίο των  οργανοχλωριούχων ουσιών ως παράγοντας κινδύνου για καρκίνο μαστού

(Burden of organochlorine substances as a risk factor of breast cancer).

Κ. Σέκερης

A. Λάζαρης

Ε. Πρωτόπαπα

ΔΙΚΑΙΟΥΛΙΑ ΕΛΕΝΗ

2004082    

Ανεπιθύμητες Περιβαλλοντικές Επιδράσεις της Ηλιακής Ακτινοβολίας-Αντηλιακά

Κ. Σέκερης

Ε. Πρωτόπαπα

Γ. Κουτρουμπής

ΖΕΡΒΑ ΕΥΘΥΜΙΑ

 2004075

Η επίδραση της Περιβαλλοντικής μόλυνσης στη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια και ο ρόλος της άσκησης στη Διαχείριση των επιπτώσεων

Π.Νικολοπούλου

Ε. Πρωτόπαπα

Κ. Σέκερης

ΚΑΣΙΜΑΤΗ-ΔΑΒΕΛΑ ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ

2004081    

Περιβαλλοντικοί Παράγοντες στην ανάπτυξη του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας και διαχείριση των επιπτώσεων

Ε. Πρωτόπαπα

Α. Λάζαρης

Γ. Κουτρουμπής

ΝΤΕΣΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ

 

     2004095

Χρήση φυτοφαρμάκου D.D.T και καρκίνος του πνεύμονα

Ε. Πρωτόπαπα

Κ. Σέκερης

Π.Νικολοπούλου

ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

     2004074

Πολιτικές και Μέθοδοι Συντήρησης και απολύμανσης Συστημάτων Ύδρευσης και Κλιματισμού έναντι της νόσου των Λεγεωναρίων

Ε. Πρωτόπαπα

Α. Μαυρίδου

Α. Μπλάτση

 ΣΟΥΛΙΩΤΗ ΕΙΡΗΝΗ

     2004099

Βιολογικές-Φυσικές πρώτες ύλες στα κοσμητολογικά προϊόντα. Η χρήση τους στη σύγχρονη Αισθητική και Ολιστική Αισθητική

Ε. Κίντζιου

Ε. Πρωτόπαπα

Κ. Σέκερης

ΜΔΕ ΙΟΥΝΙΟΣ 2007

 

ΚΑΠΑΡΤΖΙΑΝΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑ

2004093

Η οντολογική και δεοντολογική εφαρμογή της αρχής της προφύλαξης στην έκθεση των παιδιών στο «ηλεκτρονικό νέφος”  

Ε. Πρωτόπαπα

Γ. Μπάλιας

Π.Νικολοπούλου

ΜΔΕ  ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2008

Ονοματεπώνυμο

 Αρ. Μητρώoυ

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ

ΜΕΛΟΣ

ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΟΥ

ΑΝΝΑ- ΜΑΡΙΑ

2006202

Η επίδραση του περιβάλλοντος στο δέρμα-όζον

Κ. Σέκερης

Α. Λάζαρης

Ε. Πρωτόπαπα

ΑΝΔΡΕΟΥ

ΟΥΡΑΝΙΑ

 2006201

Διερεύνηση των δυνητικών θετικών και αρνητικών επιπτώσεων της θαλασσοθεραπείας και του θερμαλισμού.

Κ. Σέκερης

Ε. Πρωτόπαπα

Α. Μαυρίδου

ΓΑΡΓΑΝΟΥΡΑΚΗ

ΕΡΓΙΝΗ

 

2006204

Καλλυντικά - τοξικές ουσίες και επιπτώσεις τους στον ανθρώπινο οργανισμό

Ι. Τσάκνης

Ε. Πρωτόπαπα

Δ. Βάττης

ΓΕΝΝΑΤΑ -ΜΙΚΕΛΑΤΟΥ ΕΥΘΥΜΙΑ

2006220

 Η επίδραση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων  στο δέρμα-διοξίνες 

Π. Νικολοπούλου

Ε. Πρωτόπαπα

Α. Λάζαρης

ΓΡΑΝΙΤΣΙΩΤΗΣ

ΜΙΧΑΗΛ

2006214

Διερεύνηση της διασποράς της αντοχής σε αντιμικροβιακούς παράγοντες βακτηρίων-«δεικτών» Enterococcus spp., από μονάδες βιολογικού καθαρισμού αστικών και ζωικών λυμάτων.

 

Π. Νικολοπούλου

Πετρίδου

Ε. Πρωτόπαπα

ΚΑΡΑΟΥΛΗΣ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ

2006186

Βιοηθική, ιατρική και η σημασία του ανθρώπου 

Κ. Σέκερης

Ε. Πρωτόπαππα

Π. Νικολοπούλου

ΚΙΤΣΟΥ

ΔΗΜΗΤΡΑ

2006215

“Επιπτώσεις χημικών ουσιών καθημερινής χρήσης προϊόντων (απορρυπαντικά-καθαριστικά)   στη δημόσια υγεία: ο κανονισμός REACH της Ευρωπαϊκής Ένωσης"

Ε. Πρωτόπαππα

Π. Νικολοπούλου

Γ. Μπάλιας

ΚΟΣΜΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ

2006184

Κιρκαδικός ρυθμός. Επιπτώσεις του περιβάλλοντος στον κιρκαδικό ρυθμό εστιαζόμενο στην μετακίνηση

Ε. Πρωτόπαππα

Κ. Σέκερης

Π. Νικολοπούλου

ΚΟΥΜΟΥΤΣΟΥ ΦΩΤΟΥΛΑ

 

2006210

Βαρέα μέταλλα στον άνθρωπο

Ε. Πρωτόπαππα

Δ. Βάττης

Π. Νικολοπούλου

ΛΑΡΕΝΤΖΑΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

 

2006211

Διαχείριση ηλεκτρονικών συσκευών και πιθανές επιδράσεις στην υγεία

Π. Νικολοπούλου

Ε. Πρωτόπαππα

Π. Θεοδωράτος

ΛΕΩΤΣΑΚΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ

 

2006207

"Η επίδραση της Παγκόσμιας Κλιματικής Αλλαγής στο αναπνευστικό και καρδιοαγγειακό σύστημα του ανθρώπου."

 

Π. Νικολοπούλου

Α. Λάζαρης

Ε. Πρωτόπαππα

ΛΥΓΟΥΡΑ ΧΑΡΙΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗ

2006205

Ουσίες καλλυντικών που επηρεάζουν το ενδοκρινικό σύστημα

 

Π. Νικολοπούλου

Ε. Πρωτόπαππα

Α. Βαρβαρέσσου

ΣΑΚΟΥΦΑΚΗ

ΜΑΡΙΑ

2006197

Η αντίδραση του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία και σε άλλες περιβαλλοντικές επιδράσεις 

 

Κ. Σέκερης

Ε. Πρωτόπαππα

Π. Νικολοπούλου

ΤΖΟΥΓΚΡΑΝΑ ΧΡΥΣΟΥΛΑ

2006192

"Η επίδραση του μολύβδου στη νευροαναπτυξιακή εξέλιξη των παιδιών και η διαχείριση των επιπτώσεών του"

 

Ε. Πρωτόπαππα

Α. Λάζαρης

Π. Νικολοπούλου

ΜΔΕ ΜΑΡΤΙΟΣ 2009

 

ΚΥΛΑΚΟΥ   ΜΑΡΙΑ

 

2004114

Προστασία της υγείας των πολιτών της Ε.Ε. από πιθανές επιβλαβείς ουσίες στα καλλυντικά- Ανάλυση της οδηγίας 76/768

Κ. Σέκερης

Ε. Πρωτόπαπα

Ι. Τσάκνης

 

 

 

 

 

Οργάνωση, Συντονισμός Συνεδρίων

1.     Πρόεδρος (μαζί με τον κ. Α Γιακουμετή) της Οργανωτικής Επιτροπής του 1ου Διεθνούς Συμποσίου Αισθητικής του Τμήματος Αισθητικής, Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας, ΤΕΙ Αθήνας, 24-25 Μαΐου 2002.

2.     Συντονίστρια του αυτοχρηματοδοτούμενου Επιμορφωτικού Προγράμματος «Laser για αποτρίχωση» (συνεργασία Τμήματος Αισθητικής του ΤΕΙ Αθήνας, 4.10 - 8.11.2001, το οποίο και παρακολούθησε.

3.     Μέλος της τοπικής Οργανωτικής Επιτροπής της International Conference on Cancer Risk Assessment (ICCRA), που έγινε στην Αθήνα τον Αύγουστο 2003.

4.     Συντονίστρια Συνεδρίασης «Κοινωνία και παιδί με κινητική αναπηρία» στο 7ο Πανελλήνιο Ιατροκοινωνικό Συνέδριο (6-7.11.2003).

5.     Μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής της “International Conference on Cancer Risk Assessment” (ICCRA), Αθήνα, 22-24 Αυγούστου, 2003.

6.     Συντονίστρια Στρογγυλής Τράπεζας στα Μετεκπαιδευτικά Μαθήματα Κλινικής Νοσηλευτικής (Τ.Ε.Ι. Αθηνών και Ευρωκλινικής Αθηνών), 4.2.2004-5.5.2004.

7.     Στα πλαίσια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε σύμπραξη με το Τ.Ε.Ι. Αθηνών και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών («Περιβάλλον και Υγεία. Διαχείριση περιβαλλοντικών θεμάτων με επιπτώσεις στην υγεία») και σε συνεργασία με το Ελεύθερο Κρατικό Πανεπιστήμιο Βρυξελλών (VUB) και το Κρατικό Πανεπιστήμιο Σουηδίας Karorinska Institute, διοργανώθηκε το 1ο Θερινό Σχολείο στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης (Κολυμπάρι Χανίων) με θέμα: «Βαθύτερη κατανόηση της ενδοκρινικής διατάραξης». 17-21 Σεπτεμβρίου 2007.

8.     Στα πλαίσια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε σύμπραξη με το Τ.Ε.Ι. Αθηνών και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών («Περιβάλλον και Υγεία. Διαχείριση περιβαλλοντικών θεμάτων με επιπτώσεις στην υγεία»), διοργανώθηκε ημερίδα με θέμα: «Περιβάλλον και Υγεία» στο αμφιθέατρο «Ιωάννη Δρακόπουλου» στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2006.

9.     Στα πλαίσια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε σύμπραξη με το Τ.Ε.Ι. Αθηνών και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών («Περιβάλλον και Υγεία. Διαχείριση περιβαλλοντικών θεμάτων με επιπτώσεις στην υγεία»), διοργανώθηκαν ημερίδες με θέμα: «Νερό πηγής ζωής» στο αμφιθέατρο «Ιωάννη Δρακόπουλου» στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. 20 Ιουνίου 2007.

 

·         29 Νοεμβρίου 2006: «Περιβάλλον και Υγεία: Διαχείριση Περιβαλλοντικών Θεμάτων με Επιπτώσεις στην Υγεία»

 

·         20 Ιουνίου 2007: «Νερό πηγή ζωής»

 

·         17-21 Σεπτεμβρίου 2007:  «Η βαθύτερη κατανόηση και οι μηχανισμοί  της Ενδοκρινικής Summer School Διατάραξης»                                               

 

·         29 Νοεμβρίου 2007: «Δίκαιο Περιβάλλοντος,  Γεωπεριβάλλον & Υγεία»

 

·         26 Μαΐου 2008:  «Η απειλή της υγείας από το περιβάλλον: Ιατρική, Βιοηθική και Νομική Διάσταση»

 

·         15 Ιουνίου 2009: «Προβληματισμός για την αμφίδρομη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον»

 

·         11 Δεκεμβρίου 2009:  «Κλιματικές Αλλαγές – Πυρκαγιές – Περιβάλλον και Υγεία»

 

·         17 Δεκεμβρίου 2009: «Η προσέγγιση της σχέσης ανθρώπου περιβάλλοντος από την αρχαιότητα έως σήμερα»

 

·         25 Φεβρουαρίου 2010:  «Κλιματικές αλλαγές - επιδράσεις στην υγεία μετά την σύνοδο της Κοπεγχάγης»

 

·         9 Ιουνίου 2010: «Περιβάλλον και υγεία- διατροφή: Οι ύπουλοι εισβολείς στη διατροφική αλυσίδα»

 

·         16 Δεκεμβρίου 2010: “Man and Environment: interdependence for the future”

 

Εκπαιδευτικά Ταξίδια

Αύγ. 1993      Εκπαιδευτικό ταξίδι στη Γερμανία στα πλαίσια του Προγράμματος Erasmus για «Ανταλλαγή απόψεως στα εκπαιδευτικά προγράμματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης Γερμανίας-Ελλάδος».

Μάρ. 1994     Κατόπιν προσκλήσεως του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Αισθητικής, επίσκεψη στο Βέλγιο-Ολλανδία και συνομιλία με τους Υπουργούς Υγείας και Παιδείας του Βελγίου (Φλαμ) σχετικά με την αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στον τομέα της Αισθητικής.

Απρ. 1995     Με υποτροφία του Προγράμματος CEDEFOP συμμετοχή σε Σεμινάριο «Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση», Κολωνία, Γερμανία..

1995               Εκπαιδευτική άδεια για ερευνητική απασχόληση στο Τμήμα Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Αθηνών.

8.9.-8.11.96   Με υποτροφία της Γερμανικής Υπηρεσίας Ανταλλαγής Ακαδημαϊκών (DAAD), ερευνητική δραστηριότητα στο Ινστιτούτο Εφηρμοσμένης Ιολογίας του Γερμανικού Αντικαρκινικού Κέντρου Χαϊδελβέργης.

2-7.2.98         Παρακολούθηση Σεμιναρίου και Εργαστηρίου «Κυτταροβιολογίας» στο Ινστιτούτο Boveri του Πανεπιστημίου του Wurzburg.

 

 

Λοιπή Επιστημονική Δραστηριότητα

1.     Συμμετοχή στην επιτροπή προγράμματος (προτάσεις και συνεργασία με το ΙΤΕ, αλλαγή αναλυτικής ύλης μαθημάτων, σχεδιασμός νέων εργαστηρίων, κατάργηση και αντικατάσταση μαθημάτων).

2.     Εισαγωγή και εφαρμογή νέων τεχνολογιών στο Τμήμα Αισθητικής και Κοσμητολογίας (εφαρμογή νέων ρευμάτων, μεθόδων και θεραπειών) με τον εξοπλισμό του εργαστηρίου της με συσκευές προηγμένης τεχνολογίας και εφαρμογή προηγμένων καλλυντικοτεχνικών μορφών.

3.     Συμβολή στην ανάπτυξη διαπανεπιστημιακών σχέσεων και στην παρακολούθηση μαθημάτων σπουδαστών του Τμήματος Αισθητικής και Κοσμητολογίας σε Πανεπιστήμιο της αλλοδαπής (ERASMUS / SOCRATES Πανεπιστήμιο DUSSELDORF - Έδρα Βιολογίας).

4.     Παρακολούθηση μετεκπαιδευτικού προγράμματος (καθημερινά επί 8ώρου) διαρκείας  (6) μηνών στην Ενδοκρινολογική Κλινική του νοσοκομείου Ε.Ε.Σ., το οποίο αφορούσε την ειδικότητά της.

      Η παρακολούθηση του μετεκπαιδευτικού προγράμματος ήταν η βελτίωση του επιπέδου γνώσεων σε Ακαδημαϊκό επίπεδο και η δυνατότητα αναβαθμίσεως του επιπέδου των παρεχομένων στο ΤΕΙ γνώσεων.

5.     Συμμετοχή σε αυτοχρηματοδοτούμενο επιμορφωτικό πρόγραμμα με τίτλο “Laser για Αποτρίχωση” συνολικής διάρκειας 100 ωρών από 04-10-2001 έως 08-11-2001 το οποίο πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία του Τμήματος Αισθητικής και Κοσμητολογίας και του κέντρου συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και Ερευνών του ΤΕΙ Αθήνας. Η παρακολούθηση του προγράμματος εξασφάλισε στην ενδιαφερόμενη τη γνώση γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα των “Laser” για την προαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας στις πρόσφατες ικανότητες και εφαρμογές των Laser.

6.     Διοργάνωση εκπαιδευτικών επισκέψεων για τους σπουδαστές του Τμήματος Αισθητικής και Κοσμητολογίας σε μεγάλες μονάδες παραγωγής καλλυντικών και φαρμάκων καθώς και σε χώρους εφαρμογής εξειδικευμένων θεραπειών.

7.     Συμμετοχή σε εκλεκτορικά σώματα του Τμήματος Αισθητικής και Κοσμητολογίας για κρίση μόνιμου Ε.Π.

8.     Συμμετοχή σε διοργάνωση ορκωμοσίας της ΣΕΥΠ όταν αυτή διοργανώνεται από το Τμήμα Αισθητικής και Κοσμητολογίας.

9.     Μέλος της επιτροπής αξιολόγησης των εργαστηριακών και επιστημονικών συνεργατών των διδακτικών αντικειμένων, Αποτρίχωση I, II, III, IV, V, Δερματολογίας, Αισθητικής Χειρουργικής και Οργάνωσης Καταστήματος.

10.  Συμμετοχή σε επιτροπές αξιολόγησης διδακτικών σημειώσεων του μονίμου Ε.Π. του Τμήματος Αισθητικής και Κοσμητολογίας καθώς και σε επιτροπές κρίσεων εργαστηριακών και επιστημονικών συνεργατών του.

11.  Καθοδήγηση πληθώρας πτυχιακών εργασιών, κλινικών και θεωρητικών λόγω του πολύ ενδιαφέροντος και επίκαιρου γνωστικού αντικειμένου του διδακτορικού της και του εύρους επιλογής γνωστικών τομέων των πτυχίων της.

12.  Μέλος στην επιτροπή μετεγγραφών σπουδαστών όταν αυτές λειτουργούν ανά τμήμα.

13.  Μέλος στην επιτροπή κατατακτηρίων εξετάσεων του Τμήματος Αισθητικής και Κοσμητολογίας για υποψήφιους ΤΕΙ και ΑΕΙ.

14.  Μέλος της επιτροπής πρακτικής άσκησης των σπουδαστών του Τμήματος Αισθητικής και Κοσμητολογίας και συμβολή στην καθιέρωση της πραγματοποίησης πρακτικής άσκησης και στο εξωτερικό.

15.  Συμμετοχή και μέλος οργανωτικής και επιστημονικής επιτροπής στην διοργάνωση ημερίδων, συνεδρίων και διεθνών συμποσίων του Τμήματος Αισθητικής και Κοσμητολογίας.

16.  Συμμετοχή σε επιτροπές καθορισμού των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων του Τμήματος Αισθητικής και Κοσμητολογίας.

17.  Συμμετοχή ως εισηγήτρια και βαθμολογήτρια στις εξετάσεις του Ι.Κ.Υ.

18.  Συμμετοχή στην επιτροπή προγράμματος εξεταστικών περιόδων και προγράμματος σπουδών Τμήματος Αισθητικής και Κοσμητολογίας.

19.  Συμμετοχή σε επιτροπές του Ο.Ε.Ε.Κ. για αναδιάρθρωση προγραμμάτων Ι.Ε.Κ., των προγραμμάτων των Τμημάτων Ποδολογίας και Ειδικού Εφαρμογών Αισθητικής.

20.  Συμμετοχή ως εισηγήτρια στις εξετάσεις του Ι.Ε.Κ. της Σχολής Ειδικού Εφαρμογών Αισθητικής.

21.  Συμμετοχή ως εξετάστρια στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

22.  Συμμετοχή στην ομάδα εσωτερικής αξιολόγησης του Τμήατος Αισθητικής.

23.  Συμμετοχή στην Επιτροπή Προγράμματος Σπουδών.

 

Βραβείο

Καλύτερο Poster, 7° Πανελλήνιο Δερματολογικό Συνέδριο, τον Ιούνιο 1999.

 

Αναφορές των εργασιών της Ε.Ε. Πρωτόπαπα σε εργασίες άλλων ερευνητών

1.     Η εργασία Protopapa et al, «Effects of proteolytic enzymes papain, chymotrypsin and trypsin on the guinea pig skin, with special reference to the hair follicle. Review of Clinical Pharmacology and Phannacokinetics (Intern. Edition), £, 84-88 (1994), αναφέρεται στην διδακτορική διατριβή της Η. Gaissert «Regulation der Genexpression des humanen Papillomvirus Typ Π (HPV-Π) intransgenenMausen», Χαϊδελβέργη, 1997.

2.     Η εργασία Protopapa et al, «Effects of proteolytic enzymes papain, chymotrypsin and trypsin on the guinea pig skin, with special reference to the hair follicle. Review of Clinical Pharmacology and Pharmacolinetics (Intern. Edition), &, 84-88 (1994), αναφέρεται στην εργασία Ν,Γ. Σταυριανέα και Α. Κατούλη «Χηλοειδή και υπερτροφικές ουλές: σύγχρονες απόψεις για την αιτιοπαθογένεση και την θεραπεία τους». Bedc (ελληνικό παράρτημα) 1998.

3.     Η εργασία Protopapa et al, «In vitro effects of tryspin, chymotrypsin and papain on the histopathology of guinea pig skin». Review of Clinical Pharmacology and Pharmacokinetics (Intern. Edition) 8, 134-136 (1994), αναφέρεται στην Διδακτορική Διατριβή της ELGaissert «Regulation der Genexpression des humanen Papillomvirus Typ Π (HPV-Π) in transgenen Mausen», Χαϊδελβέργη, 1997.

4.     Η εργασία Protopapa et al, «In vitro effects of tryspin, chymotrypsin and papain on the histopathology of guinea pig skin». Review of Clinical Pharmacology and Pharmacokinetics (Intern, Edition) 8, 134-136 (1994), αναφέρεται στην εργασία NT. Σταυριανέα και Α.Κ Κατούλη «Χηλοειδή και υπερτροφικές ουλές: σύγχρονες απόψεις για την αιτιοπαθογένεση και την θεραπεία τους». Bedc (ελληνικό παράρτημα) 1998.

5.     Η Διδακτορική Διατριβή «Φαρμακολογική δράση πρωτεολυτικών ενζύμων στον θύλακα της τρίχας» (1991) της Ε.Ε.Πρωτόπαπα, αναφέρεται στην Διδακτορική Διατριβή του Σ.Αβραμιώτη με θέμα: «Δομικές Μελέτες Μικρογαλακτωμάτων παρουσία ενεργών μακρομορίων», Πάτρα 1997.

6.     Το Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας «Μικρογαλακτώματα λεκιθίνης περιέχοντα πρωτεολυτικά ένζυμα α-χυμοθριψίνης ή θρυψίνης και μέθοδοι ενζυμικής αποτρίχωσης» Αρ. 1002706/26.5.1997 (Κεφάλαιο Η, Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας) αναφέρεται στη δημοσίευση S. Avramiotis et al «Pseudomonas cepacia lipase localization in lecithin and AOT w/o microemulsions. A fluorescence energy transfer study», Progr. Colloid. Polym. Sci. 105; 180-183 (1997).

7.     To Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας «Μικρογαλακτώματα λεκιθίνης περιέχοντα πρωτεολυτικά ένζυμα α-χυμοθριψίνης ή θρυψίνης και μέθοδοι ενζυμικής αποτρίχωσης» Αρ. 1002706/26.5.1997 (Κεφάλαιο Η, Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας) αναφέρεται στη δημοσίευση S. Avramiotis, C.T. Cazianis and A Xenakis, «Interfacial properties of lecithin microemulsions in the presence of lipase. A membrane spin-probe study», Langmuirl, 2375-2379 (1999).

8.     Η εργασία ΑΤσιγώνια-Πριμηκηρίου, Δ. Ζέρβας και Ε.Ε. Πρωτόπαπα, «Ψυχο­λογικές επιπτώσεις ακμής, παχυσαρκίας και υπερτρίχωσης σε εφήβους», Προεκτάσεις στην Εκπαίδευση, 19, 87-92 (1997), αναφέρεται στο δελτίο εκπαιδευτικής αρθρογραφίας, τεύχος Δεκεμβρίου 1995-1996 του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Τμήματος Ερευνών Τεκμηριώσεως και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας.

9,10 και 11. Οι εργασίες:

Vassiliki Kefala, Ε. Protopapa, S.T. Plessas: The use of chemical peeling in the management of esthetic problems deriving from skin diseases. Review Clin. Pharmacol. Pharmacokin, Intern. Ed. 15:5-14 (2001).

Vassiliki Kefala, E. Protopapa, S.T. Plessas: Photoaging; An esthelic problem. Prevention or treatment? Review Clin. Pharmacol. Pharmacokin. Intern. Ed. 15:33-42(2001).

E.E. Protopapa et al: The effect of proteolytic enzymes on skin hair follicles of transgenic mice expressing the lac L Z-protein in cells of the bulge regions. The Journal of European Academy of Dermatology and Venereology 12:1-8 (1999). αναφέρονται στην δημοσίευση Vassiliki Κ. Kefala and Paraskevi Kinigalaki: In vivo evaluation of the effect of cyclosystem complex glycolic acid 50% on skin elasticity and skin humidity. Epitheorese Klrnikes Farmakologias kai Farmakokinetikes, International Edition 15:219-224 (2001).

12.  Η εργασία J. Schenkel et al: Human papilloma virus and skin cancer, J. Invest. Dermatol. VI12, P893, αναφέρεται στο Journal of Investigative Symposium Proceedings, 6:203-206 (2001).

13.  Η εργασία J. Schenkel et al: Controls of hair follicle cycling, J. Invest. Dermatol. VI12, P893, αναφέρεται στο Physiological Reviews, 81:449-494 (2001).

14.  Η εργασία E.E. Protopapa et al: Enhancement of transdermal drug delivery: Chemical and physical approaches, J. Eur. Acad. Dermatol. V13, P28, αναφέρεται στο Critical Reviews in Therapeutic Drug Carrier Systems, 17:621-658 (2000).

15.  Η εργασία E.E. Protopapa et al: Interfacial properties of lecithin microemulsions in the presence oflipase. A membrane spinprobe study, 1002706-GR, αναφέρεται στο Langmuir, 15:2375-2379 (1999).

16.  Η εργασία Ε.Ε. Πρωτόπαπα: Οξειδωτικό στρες και Γήρανση, Επιθεώρηση Κλινικής Φαρμακολογίας και Φαρμακοκινητικής 15, 167-171 (1997), αναφέρεται στην «Αισθητική Προσώπου», Β. Κεφαλά, (2005).

17, 18 και 19. Οι εργασίες:

E.E. Protopapa et al.: The antiphlogisch action of the Chios mastic essential oil, Rev. Clin. Pharmacol. Pharmacokinet 15: 203-205 (2001).

V. Kefala, E. Protopapa, S.T. Plessas: The use of chemical peeling in the Management of esthetic problems deriving from skin diseases, Rev. Clin. Pharmacol and Pharmacokinet. 15, 5-14 (2001).

Ε.Ε. Πρωτόπαπα, Φ.Θ. Χαριζάνη και Σ.Τ. Πλέσσας: Επίδραση αυξητικών παραγόντων, ορμονών και κυτταροκινών στον πολλαπλασιασμό και στην απόπτωση των αναγεννητικών κυττάρων του θυλάκου της τρίχας, Επιθ. Κλιν. Φαρμακολ. Φαρμακοκινητ. 2, 73-76 (2003)

αναφέρονται στην εργασία V. Kefala, Skin Changes and Diseases in Pregnancy, Rev. Clin. Pharmacol. Pharmacokinet. 19, 23-26 (2005).