Δρ Δημήτριοσ Χ. Μακρήσ

Επίκουροσ Καθηγητήσ

Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης

Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού

Πανεπιστήμιο Δυτικήσ Αττικήσ

 

English version                                                                                                         CV

 

 

Ο Δρ Δημήτριος Μακρής είναι Επίκουρος καθηγητής στο τμήμα «Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης», Σχολή «Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού», Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Είναι μέλος της βασικής ερευνητικής ομάδας του εργαστηρίου «ARTICON», της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού.

 

[Academia: https://uniwa.academia.edu/DIMITRIOSMAKRIS]

[ResearchGate: https://www.researchgate.net/profile/Dimitrios_Makris2]

[Google Scholar: https://scholar.google.com/citations?user=pybbFYQAAAAJ&hl=en&oi=ao]

 

 

Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών

Διδάσκει τα μαθήματα: «Τεκμηρίωση και Ψηφιακές Εφαρμογές στη Συντήρηση», «Ειδικά Θέματα Η/Υ», και

συμμετέχει στα μαθήματα: «Χρωματική και Μορφολογική Αποκατάσταση» και «Αντίγραφο Γλυπτικής».

Επίσης στο τμήμα «Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής» διδάσκει το μάθημα: «Χωρικές Αφηγήσεις» (2019 – σήμερα).

Στο τμήμα «Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης» έχει διδάξει το μάθημα «Αποτυπώσεις Αντικειμένων & Μνημείων ΙΙ» (2013 – 2018).

 

Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών

Σε μεταπτυχιακό επίπεδο διδάσκει στο μάθημα «Ψηφιακές Τεχνικές Τρισδιάστατης Απεικόνισης» και έχει την επίβλεψη διπλωματικών εργασιών στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών  «Συντήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» του τμήματος «Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης».

Επίσης διδάσκει στο μάθημα «Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός Μουσειακού Χώρου και Μουσειογραφία», στο Διατμηματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Μουσειακές Σπουδές» τμήματα «Ιστορίας & Αρχαιολογίας» και «Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος» με σύμπραξη του τμήματος «Συντήρησης Αρχαιοτήτων & Έργων Τέχνης». Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Έχει διδάξει «Θεμελιώδης Γραφική Πληροφορική», «Μέθοδοι Ανάπτυξης Ευφυών Συστημάτων Βασισμένων σε Εικόνα» και έχει την επίβλεψη διπλωματικών εργασιών στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Πληροφορική και Επιστήμες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας» του τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου της Limoges σε σύμπραξη με το τμήμα Πληροφορικής του Τ.Ε.Ι. Αθηνών.

Έχει διδάξει «Ψηφιακή Κινούμενη Εικόνα 1» & «Ψηφιακή Κινούμενη Εικόνα 2» στο ΠΜΣ «Τέχνη, εικονική πραγματικότητα και πολυχρηστικά συστήματα καλλιτεχνικής έκφρασης» του τμήματος Εικαστικών Τεχνών της ΑΣΚΤ Αθηνών και του τμήματος Τέχνης και Τεχνολογίας της Εικόνας - Πανεπιστήμιο Paris 8 Vincennes Saint-Denis.

 

Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος Πληροφορικής από το Université de Limoges, France (2005 – École Doctorale Science-Technologie- Santé), Master’s of Science in Architecture, (Computing and Design) από το University of East London, UK (1999 – School of Architecture) ως υπότροφος του ΙΚΥ, και έχει πτυχίο Διακοσμητή από το Τ.Ε.Ι. Αθηνών (1995 – Σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών).

 

Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε έρευνα στους ακόλουθους επιστημονικούς τομείς: ψηφιακής σχεδιαστικής μεθοδολογίας, πολιτισμού, και πληροφορικής. Πιο συγκεκριμένα τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν περιοχές όπως Υπολογιστική και Σχεδιασμός, Δηλωτική Σύνθεση Σκηνών, Μοντελοποίηση Σημασιολογικής Γνώσης, Τεχνητή Νοημοσύνη, Αντίστροφος Σχεδιασμός και Τρισδιάστατη Μοντελοποίηση, και Ψηφιακή Αισθητική.

 

Έχει διατελέσει μέλος ΔΕΠ από το 2010 μέχρι το 2020 στο Τμήμα «Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής» όπου έχει διδάξει τα μαθήματα «Σχεδιαστική Μεθοδολογία / Αναλογικά & Ψηφιακά Μέσα»,  και «Επικοινωνία και Χώρος ΙΙ».

Έχει διατελέσει από το 2000 μέχρι το 2010 εργαστηριακός και επιστημονικός συνεργάτης στα τμήματα «Πληροφορικής» και «Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων» του Τ.Ε.Ι. Αθήνας.

 

Ο Δρ. Δ. Μακρής έχει διατελέσει ερευνητής στο υποέργο «Ανάπτυξη Ευφυών Συστημάτων Υποστήριξης Σχεδιασμού Προϊόντων – Οpen-MultiCAD», στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ (2004-2007). Έχει συμμετάσχει στο έργο «Ενίσχυση Σπουδών Πληροφορικής στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας» (2007-2008), του τμήματος Πληροφορικής στα πλαίσια του ΕΠΕΑΕΚ, καθώς και στο έργο «Αναμόρφωση Προγράμματος Σπουδών Τμήματος Διακοσμητικής Μέσω Αναβάθμισης της Εργαστηριακής Τεχνογνωσίας & Γνωσιοθεωρίας» (2003-2005) του τμήματος Διακοσμητικής, στο πλαίσιο του ΕΠΕΑΕΚ. Έχει διατελέσει μέλος της ερευνητικής ομάδας προγράμματος με τίτλο «Υποστήριξη της Διαδικασίας Δημιουργίας Γεωμετρικών Μορφών με Έμφαση στον Τομέα του Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού Χρησιμοποιώντας Γενετικούς Αλγόριθμους» (1999-2000). Είναι μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής και της Επιτροπής Προγράμματος του διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου 3ΙΑ, από το 2001.

 

Ως Διακοσμητής έχει μελετήσει, σχεδιάσει και υλοποιήσει πολλά έργα που αφορούν χώρους εργασίας, κατοικίας και αναψυχής.

Για μια δεκαετία είχε διατελέσει μέλος συντακτικής επιτροπής σε πολιτιστική έκδοση («Highlights»), και σε αρχιτεκτονικό περιοδικό («Ύλη και Κτίριο»).

 

Ως Προγραμματιστής έχει αναπτύξει εφαρμογές που περιλαμβάνουν  ψηφιακά περιβάλλοντα για μορφογένεση μέσω εξελικτικών αλγορίθμων, καθώς και την μοντελοποίηση του αρχιτεκτονικού ύφους με την βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης.

Είναι μέλος της Ελληνικής εταιρείας επιστημόνων Πληροφορικής (ΕΠΥ).

 

 

Επικοινωνία

Διεύθυνση: Πανεπιστημιούπολη Άλσους Αιγάλεω

Αγίου Σπυρίδωνος 28, 12243 Αιγάλεω

Email: demak@uniwa.gr